Ha valaki netán azt kérdezné tőlem, hogy mit szeretek jobban sütni vagy főzni, akkor egyértelműen azt válaszolnám: SÜTNI. Akár az omlós, akár az élesztős, akár az égetett tésztákról legyen szó - mindegyik textúráját nagyon kedvelem. Igaz, a néhai nagyapám pék volt, azonban akárcsak főzni, sütni is autodidakta módon kellett megtanulnom: hol a trükköket ellesve, hol a szakácskönyveket bújva. Ezért is örültem nagyon, amikor az egyik könyvesbolt polcán - úgy Karácsony tájékán - megpillantottam Michel Roux tésztakészítésről szóló remekét. Természetesen, ez a kötet sem hiányozhatott a gyűjteményemből...azóta pedig az egyik kedvencem lett. Alapmű, akár a kezdőknek, akár a haladóknak. :-D
Ma egy kedvelt francia lepényt készítettem el belőle, nevezetesen a Quiche Lorraine-t, amely egy nagyon gyors, ízletes gasztronómiai gyöngyszem. Egy pohár jó minőségű borral leöblítve, fodros salátával és fokhagymás krutonnal tálalva igazán kellemes vacsora lehet.
Hozzávalók:
a páté brisée-hez:
- 250 g finomliszt
- 150 g puha vaj, kis kockákra darabolva
- 1 tk. finomított só
- egy csipet kristálycukor
- 1 tojás
- 1 ek. hideg tej
továbbá:
- 140 g füstölt, főtt császárszalonna (bacon)
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 300 ml habtejszín (nálam házi créme fraiche)
- egy csipet frissen őrölt szerecsendió
- só és frissen őrölt fekete bors
- 140 g frissen reszelt guyére vagy comté sajt
Elkészítése:
A lisztet a munkafelületre halmozzuk, és öklünkkel mélyedést nyomunk a közepébe. A vajat, sót, cukrot és a tojást a mélyedésbe tesszük. Ujjbegyeink között simára összemorzsoljuk a hozzávalókat. Apránként, finom mozdulatokkal beledolgozzuk a lisztet, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a tejet, majd sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, ezután kibélelünk vele egy kb. 23 cm-es piteformát. A leeső tésztadarabokból peremet formázunk. Hűtőben 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, a tésztát villával megszurkáljuk, majd 15 perc alatt vakra sütjük, eltávolítjuk a sütőpapírt és a nehezéket, és további 5 percre visszatesszük a formát a sütőbe. Elkészítjük a tölteléket. A bacont felkockázzuk, a tojásokat tálba tesszük, habverővel beledolgozzuk a créme fraiche-t, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A szalonnát és a reszelt sajtot egyenletesen elterítjük a formában, és ráöntjük a tojásos keveréket. További 15-20 percre a sütőbe toljuk, végezetül langyosra hűtjük.
Tipp: Vegetáriánus változatot úgy készíthetünk, ha a szalonnát pirított fokhagymával helyettesítjük.
Forrás: Michel Roux: Tésztavarázs
Az étel cime nekem nem mond semmit, mert nem ismerem, de az elkészítési mód, az ismerős.Nagyon gusztán néz ki.:))
VálaszTörlés