Egyéb érdekességek...rólam

2012. február 5., vasárnap

Quiche Lorraine



Ha valaki netán azt kérdezné tőlem, hogy mit szeretek jobban sütni vagy főzni, akkor egyértelműen azt válaszolnám: SÜTNI. Akár az omlós, akár az élesztős, akár az égetett tésztákról legyen szó - mindegyik textúráját nagyon kedvelem. Igaz, a néhai nagyapám pék volt, azonban akárcsak főzni, sütni is autodidakta módon kellett megtanulnom: hol a trükköket ellesve, hol a szakácskönyveket bújva. Ezért is örültem nagyon, amikor az egyik könyvesbolt polcán - úgy Karácsony tájékán - megpillantottam Michel Roux tésztakészítésről szóló remekét. Természetesen, ez a kötet sem hiányozhatott a gyűjteményemből...azóta pedig az egyik kedvencem lett. Alapmű, akár a kezdőknek, akár a haladóknak. :-D


Ma egy kedvelt francia lepényt készítettem el belőle, nevezetesen a Quiche Lorraine-t, amely egy nagyon gyors, ízletes gasztronómiai gyöngyszem. Egy pohár jó minőségű borral leöblítve, fodros salátával és fokhagymás krutonnal tálalva igazán kellemes vacsora lehet.


Hozzávalók:


a páté brisée-hez:

  • 250 g finomliszt
  • 150 g puha vaj, kis kockákra darabolva
  • 1 tk. finomított só
  • egy csipet kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej

továbbá:

  • 140 g füstölt, főtt császárszalonna (bacon)
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 300 ml habtejszín (nálam házi créme fraiche)
  • egy csipet frissen őrölt szerecsendió
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 140 g frissen reszelt guyére vagy comté sajt

Elkészítése:


A lisztet a munkafelületre halmozzuk, és öklünkkel mélyedést nyomunk a közepébe. A vajat, sót, cukrot és a tojást a mélyedésbe tesszük. Ujjbegyeink között simára összemorzsoljuk a hozzávalókat. Apránként, finom mozdulatokkal beledolgozzuk a lisztet, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a tejet, majd sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, ezután kibélelünk vele egy kb. 23 cm-es piteformát. A leeső tésztadarabokból peremet formázunk. Hűtőben 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, a tésztát villával megszurkáljuk, majd 15 perc alatt vakra sütjük, eltávolítjuk a sütőpapírt és a nehezéket, és további 5 percre visszatesszük a formát a sütőbe. Elkészítjük a tölteléket. A bacont felkockázzuk, a tojásokat tálba tesszük, habverővel beledolgozzuk a créme fraiche-t, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A szalonnát és a reszelt sajtot egyenletesen elterítjük a formában, és ráöntjük a tojásos keveréket. További 15-20 percre a sütőbe toljuk, végezetül langyosra hűtjük.

Tipp: Vegetáriánus változatot úgy készíthetünk, ha a szalonnát pirított fokhagymával helyettesítjük.


Forrás: Michel Roux: Tésztavarázs

1 megjegyzés:

  1. Az étel cime nekem nem mond semmit, mert nem ismerem, de az elkészítési mód, az ismerős.Nagyon gusztán néz ki.:))

    VálaszTörlés