Egyéb érdekességek...rólam

2011. július 2., szombat

Sajtos stangli (savóval)



"Falusi parasztjányként" nem is kérdéses, hogy az egyik kedvenc ételem a székelygulyás. Ehhez sütöttem ma ezeket a puha, foszlós sajtos stanglikat a családom nagy örömére. :-)) Olyan jóízűen ették az ebédet, hogy azt leírni nem lehet ... Akárhányszor sütöm, nálunk mindig nagy sikere van ezeknek a stangliknak. :-))

Régóta használok a kelt tészták készítésekor savót. Ha házi krémsajtot készítek, mindig sok lecsepeg. Ezt vagy rögtön felhasználom, vagy a mélyhűtőben tárolva később. A tésztának nagyon jót tesz: hamarabb megkel, a belseje pedig puha, foszlós lesz. Csak úgy olvad a szánkban.


A korábbi köménymagos változatát itt találjátok. Ezt is mindenképpen ajánlom elkészíteni. Szuper lehet a gyerkőcöknek tízóraira, akár egy tartalmasabb leves mellé, vagy házi krémsajttal megkenve, sok zöldséggel például vacsira.


Vigyázat! Nagyon hamar fogy! :-DD Érdemes duplázni! :-D



Hozzávalók:


kb. 12 stanglihoz:


  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1,5 dl olaj
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tk. méz
  • kb. 1 dl langyos víz
  • 1,5 dl savó

  • 3-4 ek. durva só a tetejére
  • kb. 10 dkg reszelt sajt (füstölttel még finomabb)


 
 
Elkészítése:


1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat és a langyos savót.

2. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk a langyos mézes vízben.

3. Rugalmas tésztát gyúrunk, cipóvá formázzuk és letakarva (vagy pl. kelesztő tálban) meleg helyen 1 órát pihentetjük.

4. A tésztát ketté osztjuk, lisztezett deszkán mindkét cipót 2 mm vastagágú téglalappá nyújtjuk.

5. A téglalapot keresztben három négyzetre vágjuk, és minden négyzetet kettő további háromszögre osztunk.

6. A háromszögeket megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, majd a tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk.

7. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és további 30 percig pihentetjük.

8. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. 

9. A stanglikat megkenjük vízzel, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal és a sóval.

10. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Forrás: Marije Lambert: Kenyérsütés


A székelygulyás receptje pedig itt található.

3 megjegyzés:

  1. Guszta lett a kiflid! Szeretjük mi is ezt a fajta sós süteményt, valóban nagyon jó puha a tésztája.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek! A receptet elmentettem, köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Csiperke! Szívesen! :-D

    Éva! Ugye, hogy mennyire puha és klassz??? :-D

    VálaszTörlés