"Falusi parasztjányként" nem is kérdéses, hogy az egyik kedvenc ételem a székelygulyás. Ehhez sütöttem ma ezeket a puha, foszlós sajtos stanglikat a családom nagy örömére. :-)) Olyan jóízűen ették az ebédet, hogy azt leírni nem lehet ... Akárhányszor sütöm, nálunk mindig nagy sikere van ezeknek a stangliknak. :-))
Régóta használok a kelt tészták készítésekor savót. Ha házi krémsajtot készítek, mindig sok lecsepeg. Ezt vagy rögtön felhasználom, vagy a mélyhűtőben tárolva később. A tésztának nagyon jót tesz: hamarabb megkel, a belseje pedig puha, foszlós lesz. Csak úgy olvad a szánkban.
A korábbi köménymagos változatát itt találjátok. Ezt is mindenképpen ajánlom elkészíteni. Szuper lehet a gyerkőcöknek tízóraira, akár egy tartalmasabb leves mellé, vagy házi krémsajttal megkenve, sok zöldséggel például vacsira.
Vigyázat! Nagyon hamar fogy! :-DD Érdemes duplázni! :-D
Hozzávalók:
kb. 12 stanglihoz:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 1,5 dl olaj
- 4 dkg élesztő
- 1 tk. méz
- kb. 1 dl langyos víz
- 1,5 dl savó
- 3-4 ek. durva só a tetejére
- kb. 10 dkg reszelt sajt (füstölttel még finomabb)
Elkészítése:
1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat és a langyos savót.
2. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk a langyos mézes vízben.
3. Rugalmas tésztát gyúrunk, cipóvá formázzuk és letakarva (vagy pl. kelesztő tálban) meleg helyen 1 órát pihentetjük.
4. A tésztát ketté osztjuk, lisztezett deszkán mindkét cipót 2 mm vastagágú téglalappá nyújtjuk.
5. A téglalapot keresztben három négyzetre vágjuk, és minden négyzetet kettő további háromszögre osztunk.
6. A háromszögeket megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, majd a tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk.
7. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és további 30 percig pihentetjük.
8. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
9. A stanglikat megkenjük vízzel, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal és a sóval.
10. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: Marije Lambert: Kenyérsütés
A székelygulyás receptje pedig itt található.
Guszta lett a kiflid! Szeretjük mi is ezt a fajta sós süteményt, valóban nagyon jó puha a tésztája.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! A receptet elmentettem, köszönöm!
VálaszTörlésCsiperke! Szívesen! :-D
VálaszTörlésÉva! Ugye, hogy mennyire puha és klassz??? :-D