Egyéb érdekességek...rólam

2011. július 23., szombat

Levendulás sárgabarackdzsem



Többféle lekvárt, dzsemet tartunk idehaza a kamrában, idén - Limara szuper ötletén felbuzdulva, és mert imádom a levendulát - bővítettük a kört a levendulás sárgabaracklekvárral. Apum kerti barackfái - a zümiknek köszönhetően - ontják a gyümölcsöt. Egy részét kompótként, egy részét lekvárként készítjük el, és persze rengeteget megeszünk frissen, vagy sütiben. Anyummal főztük ezeket a különleges ízvilágú lekvárokat, hogy majd a tél folyamán linzerbe tölthessem, ajándékba adhassam őket. Mi minden évben így készítjük a sárgabaracklekvárt. :-D


Hozzávalók:

  • 5 kg érett sárgabarack
  • 5 kg cukor
  • 6 db 3:1 dzsemfix
  • 4 ek. szárított levendulavirág
  • szalicil




Elkészítése:


A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, majd forróvízbe dobjuk, és néhány percig főzzük, hogy könnyen el lehessen távolítani a héját. Amint ezzel megvagyunk, egy nagy lábosba tesszük a barackokat, a cukrot, a levendulát, és az egészet addig rotyogtatjuk, míg a barackok szépen szétfőnek. A dzsemfixet a csomagolás hátoldalán lévő utasítás szerint adjuk hozzá. A lekvárt steril üvegekbe töltjük, néhány csipet szalicilt szórunk rá, legvégül száraz dunsztba téve néhány nap alatt hagyjuk kihűlni.


4 megjegyzés:

  1. Kiváncsi lennék azért az ilyen különlegesen ízesített lekvárokra, hogy mennyire tartja meg azt az igazi sárgabaracklekvár ízt?

    VálaszTörlés
  2. Évi! Szerintem megtartja, de ki kell próbálni! :-) Nekem nagyon ízlik! :-D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet ez a lekvár!! Kár hogy idén nem tudok befőzni, mert szívesen kipróbáltam volna.

    VálaszTörlés
  4. Még sosem ettem ilyen ízestésben, de finom lehet

    VálaszTörlés