Többféle lekvárt, dzsemet tartunk idehaza a kamrában, idén - Limara szuper ötletén felbuzdulva, és mert imádom a levendulát - bővítettük a kört a levendulás sárgabaracklekvárral. Apum kerti barackfái - a zümiknek köszönhetően - ontják a gyümölcsöt. Egy részét kompótként, egy részét lekvárként készítjük el, és persze rengeteget megeszünk frissen, vagy sütiben. Anyummal főztük ezeket a különleges ízvilágú lekvárokat, hogy majd a tél folyamán linzerbe tölthessem, ajándékba adhassam őket. Mi minden évben így készítjük a sárgabaracklekvárt. :-D
Hozzávalók:
- 5 kg érett sárgabarack
- 5 kg cukor
- 6 db 3:1 dzsemfix
- 4 ek. szárított levendulavirág
- szalicil
Elkészítése:
A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, majd forróvízbe dobjuk, és néhány percig főzzük, hogy könnyen el lehessen távolítani a héját. Amint ezzel megvagyunk, egy nagy lábosba tesszük a barackokat, a cukrot, a levendulát, és az egészet addig rotyogtatjuk, míg a barackok szépen szétfőnek. A dzsemfixet a csomagolás hátoldalán lévő utasítás szerint adjuk hozzá. A lekvárt steril üvegekbe töltjük, néhány csipet szalicilt szórunk rá, legvégül száraz dunsztba téve néhány nap alatt hagyjuk kihűlni.
Kiváncsi lennék azért az ilyen különlegesen ízesített lekvárokra, hogy mennyire tartja meg azt az igazi sárgabaracklekvár ízt?
VálaszTörlésÉvi! Szerintem megtartja, de ki kell próbálni! :-) Nekem nagyon ízlik! :-D
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a lekvár!! Kár hogy idén nem tudok befőzni, mert szívesen kipróbáltam volna.
VálaszTörlésMég sosem ettem ilyen ízestésben, de finom lehet
VálaszTörlés