Egyéb érdekességek...rólam

2011. július 20., szerda

Egy falat ... Marokkó: Búzadara-palacsinta mentateával




Ebben az esős időben ráértem egy kicsit olvasgatni, a szakácskönyveimet lapozgatni, ekkor került a kezembe a már rég elfeledett Egy falat...Marokkó c. könyvem. Annyira belemerültem az olvasgatásba, hogy gondolatban már egy kicsit Marokkóban éreztem magam (sajnos még nem volt alkalmam oda elutazni, de ami késik, az nem múlik ugyebár :-DD). Megtetszettek a benne szereplő receptek, így elhatároztam, hogy kipróbálok néhányat közülük. Elsőként búzadara-palacsintát készítettem mentateával.  Uzsonnára ettük ezeket a pihe-puha palikat, amelyeket mindenki az elképzelése szerint ízesíthetett. Az én kedvencem a mandulás, mézes, fahéjas változata. :-D Langyos mentateát szürcsölgettünk hozzá. :-))


Hozzávalók:


a palacsintához:

  • 4 tk. szárított élesztő
  • 500 ml langyos víz
  • 210 g nagyon finom szemű búzadara 
  • 3 + 5 ek. finomliszt
  • 2 tojás
  • 125 ml langyos tej
  • olaj
  • a tálaláshoz: teavaj, meleg méz stb.
  • 1 ek. mézet tettem az élesztő felfuttatásához (ez nincs a receptben)

Elkészítése:


Az élesztőt oldjuk fel 125 ml langyos vízben, keverjünk hozzá 3 ek. lisztet, , majd lefedve hagyjuk állni 15 percet, amíg habos lesz.

A maradék lisztet, a grízt és a sót szitáljuk egy nagy tálba, majd középen alakítsunk ki egy mélyedést. A langyos tejjel felvert tojást öntsük a mélyedésbe, majd adjuk hozzá az élesztőt és a maradék vizet. Ezután fokozatosan keverjük bele a lisztet, és habverővel verjük 5-7 percig, amíg csomómentes, krémszerű masszát nem kapunk. Konyharuhával letakarva 1 órán át kelesszük, amíg a mennyiség megduplázódik, és buborékos lesz a massza.

A palacsintasütőt forrósítsuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot. A serpenyőt töröljük át olajba mártott papírtörlővel. Öntsünk bele kb. 3 kanálnyi tésztát, oszlassuk el a serpenyőben, és addig süssük, amíg a felső oldala kiszárad, és kis buborékos lesz. Bár hagyományosan ezt a palacsintát nem fordítják meg, mi megsüthetjük a másik oldalát is.




"A napjainkban főzéshez használt fűszer- és gyógynövények nagy része a mediterrán térségben és a Közép-Keleten őshonos. Jótékony élettani hatásaiknak köszönhetően a gyógynövényekből készült főzetek már a tea és a kávé "felfedezése" előtt népszerűek voltak. Így volt ez Marokkóban is, különösen az Atlasz-hegység lábánál, ahol a menta nagyon jól terem, így a mentateát emésztési problémákra és idegcsillapítóként fogyasztják. 
1854-ben, a krími-háború idején, az angol kereskedők új piacok felkutatására kényszerültek az embargók miatt, így akadtak rá Tangerre és Mogodortra. A marokkóiak nagy lelkesedéssel fogadták a teaívást, és hamar rájöttek, hogy a halványzöld főzet tökéletes kiegészítője az általuk készített mentaitalnak.

Elsősorban a Gunpowder nevű zöld teát használják mentateafőzéshez, és fodormentát tesznek hozzá. Nagy hasú és domború felületű, ezüstözött, alumínium vagy rozsdamentes acélból készült teáskannában készül a finom ital. Fontos az is, hogy nagyon finom tömbcukrot használjunk az édesítéshez. Ezt a fajta cukrot általában 20 cm-es, lila papírba tekert tömbökben lehet beszerezni. A teafüvet és a cukrot a kannába teszik, majd nyakon öntik forró vízzel, és ezek után tömik tele a kannát tisztára mosott mentalevelekkel - és ágakkal. A teát 3 percig áztatják. Ezután kiöntik az első pohár nedűt,de ez vissza is kerül a kannába, hogy a főzet felkeveredjen. A teát csak ezután töltik a festett üvegpoharakba, jó magasról, hogy szellőzzön. Mikor egy formális étkezés után a házigazda kitölti a teát, az önmagában egy szertartás, s ilyenkor két kannát használnak, ezzel is elősegítve a szellőztetést. A vendégeknek három pohár teát illik elfogyasztaniuk. 

A mentatea mindenhol jelen van, a nap bármely órájában, otthon vagy a kávéházban egyaránt fogyasztják, még a földeken dolgozó munkások is főznek maguknak. Azon sem kell meglepődni, ha egy szép szőnyegre vagy ékszerre való alkudozás közben kínálnak meg bennünket egy pohárral. S hogy hogyan kell pohárból teát inni??? Hát csak fogjuk meg a pohár szélét jobb kezünk hüvelyk- és mutatóujjával, és szép lassan szürcsölgessük."

(Idézet az Egy falat...Marokkó c. könyvből)


Hozzávalók:

a mentateához:

4 adaghoz


  • 1 tk. kínai zöld tea (lehetőség szerint Gunpowder zöld tea)
  • 1,5 tk. cukor (vagy más édesítő)
  • 1 nagy marék mentalevél, és - ág és még egy kicsi a díszítéshez




Elkészítése:

A teáskannát melegítsük elő, majd dobjuk bele a zöld teát, a cukrot, a mentaleveleket és - ágakat, ezután töltsük meg forróvízzel , és 3 percig hagyjuk ázni. Ha szükséges, még ízesítsük.
Ezt a könnyű, édes teát gyakran az étkezés előtt is, utána pedig minden esetben felszolgálják, de tulajdonképpen a nap minden szakában fogyasztják, ha barátok vagy vendégek érkeznek egy marokkói házhoz. Ezt szürcsölgetik a kávéházakban is. A mentateát hagyományosan ezüstkannában készítik, és festett üvegpoharakból fogyasztják.


Forrás: Egy falat...Marokkó c. könyv.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyosak a palicsták, különleges recept:) A menta teapedig jó frissitő.

    VálaszTörlés
  2. Bianka! Gyere, várlak! Csendes, Balcsi parti környék! :-D

    Trollanyu! Köszönöm, tényleg így van. :-D

    VálaszTörlés