Gondolom pizza tésztából is mindenkinek meg van a saját bevált receptje?! Nekünk a savós, puha változata ízlik a legjobban: se nem túl vékony, se nem túl vastag. Szóval: pont jó, és NAGYON PUHA. :-DD Jah, fontos még, hogy ne legyen rajta túl sok feltét. Ezúttal gombás-pepperonis, kolbászos-pepperonis és a tesóm nagy örömére tejfölös alapon csirkés - ananászos készült.
Korábban már ugyan volt pizza a blogon, de akkor még nem savóval sütöttem. Azért az egyszerűség kedvéért a tészta receptjét ide is leírom, hátha valakinek megtetszik. :-D
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (én B55-öt használtam)
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 3 dl savó
- 1 ek. méz
- 6 kk. só
- 13 ek. olívaolaj
- liszt a formázáshoz
- olívaolaj a kenéshez
Elkészítés:
Gyorskovászt készítünk: 2 dl langyos tejet, 1 ek lisztet és az élesztőt összekeverjük, kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A lisztet a tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük az élesztőt. 5-10 percet pihenni hagyjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, az olajat, és fokozatosan a langyos savót. Hólyagos tésztává dagasztjuk.Közben figyeljük az állagát. Nem szabad ragadnia. Akkor lesz jó, ha elválik az edény falától. Kilisztezett kelesztőtálban kb. 1-1,5 óra alatt kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, 30 cm-es kört formázunk belőle. Kerek pizzasütő formánkat vékonyan kiolajozzuk, a tésztát belehelyezzük. (A tészta pereme kicsit vastagabb legyen, mint a közepe.) A tetejét vékonyan megkenjük olívaolajjal, megböködjük villával, ezután kenjük rá ízlésünk szerint a pizzaszószt, pakoljuk meg a feltéttel, aki szereti tegyen rá fűszereket (pl. oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, fekete borsot, sót). Pihentessük még meleg helyen 10-15 percig. Legvégül a pizzát forró sütőben süssük készre.
Nekem tetszik ez a savós recept. De honnan veszed a savót?
VálaszTörlésNagyon gusztusosan néz ki! Jöhet egy szelet!
VálaszTörlésTrollanyu! A házi krémsajt receptemnél megtalálhatod a savó elkészítését. Tejföl és joghurt keverékét lecsepegtetem egy sűrű hálón, a krémsajt összegyűlik, és a savó lecsepeg. A savót mélyhűtőbe, vagy ha 1-2 napon belül felhasználom, hűtőbe teszem. Minden kelt tészta készítésekor ezt használom. A vizet helyettesítem vele. Nagyon puha lesz tőle a tészta, és hamarabb is megkel. :-DD
VálaszTörlésMónika! Köszönöm! A szelet elküldve! :-D
Csodásan néz ki
VálaszTörlés