Pizza, ahogy mi szeretjük 1. |
Hozzávalók:
- 1 kg BL 55-ös liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2,5-3 dl víz
- 1 ek. méz
- 6 kk. tengeri só
- 13 ek. olívaolaj
továbbá:
- liszt a formázáshoz
- olívaolaj a kenéshez
Pizza, ahogy mi szeretjük 2. |
Elkészítés:
- Gyorskovászt készítünk: 2 dl langyos tejet, 1 ek lisztet és az élesztőt összekeverjük, kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
- A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
- A lisztet a tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük az élesztőt. 5-10 percet pihenni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a maradék tejet, az olajat, és fokozatosan a vizet. Hólyagos tésztává dagasztjuk.Közben figyeljük az állagát. Nem szabad ragadnia. Akkor lesz jó, ha elválik az edény falától. Kilisztezett kelesztőtálban kb. 1-1,5 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, 30 cm-es kört formázunk belőle. (Kb. 0,5 cm vastagra szoktam nyújtani, mert mi úgy szeretjük, ha vastagabb a tészta.)
- Kerek pizzasütő formánkat vékonyan kiolajozzuk, a tésztát belehelyezzük. (A tészta pereme kicsit vastagabb legyen, mint a közepe.)
- A tetejét vékonyan megkenjük olívaolajjal, megböködjük villával, ezután kenjük rá ízlésünk szerint a pizzaszószt, pakoljuk meg a feltéttel, aki szereti tegyen rá fűszereket (pl. oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, fekete borsot, sót). Pihentessük még meleg helyen 10-15 percig.
- Legvégül a pizzát forró sütőben süssük készre. Kb. 10-15 perc. Ha valaki nem akarja rögtön kisütni, az ne melegítse elő a sütőt, hanem rakja a pizzát hűtőszekrénybe, és a kívánt időben süsse készre.
Paradicsomszósz:
1 fej finomra vágott vöröshagymát és 1-2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítunk. Hozzáadunk egy doboz hámozott paradicsomkonzervet, fél dl vizet és ízlé szerint fűszereket (só, frissen őrölt fekete bors, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél). A szósz 10-15 perc alatt összeforraljuk.
... erre a pizzára most paradicsomszósz, csípős mangalica
kolbász, bacon, mozzarella és egy kis csokor friss bazsalikomlevél került.
Pizza, ahogy mi szeretjük 3. |
A jó pizza elkészítésének néhány alapszabálya:
- A tésztája akkor lesz jó, ha kétszeresére kelt, így lesz üreges, levegős.
- A sütőnek forrónak kell lennie, így sül gyorsan ropogósra.
- A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűnek.
- A lisztet azért kell előtte átszitálni, hogy levegősebb, puhább legyen a tészta.
- Tehetünk a tészta szélébe sajtdarabokat is.
- Jól tűri a fagyasztást: lefagyaszthatjuk csak a tésztát, vagy a feltéttel együtt is. Fagyottan tegyük nyugodtan a sütőbe!
Forrás: pizza pizzeria.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése