Hozzávalók:
- olaj a tepsi kikenéséhez
- 1 nagy burgonya meghámozva, lereszelve
- 2 nagy doboz kefir (450 g x 2)
- 1 egész tojás
- só
- liszt, amennyit a tészta felvesz
- 0,5 dl tejföl + 3 ek olaj a prósza tetejének meglocsolásához
- házi szilva vagy baracklekvár
Tepsi mérete: kb. 30 x 40 cm
Elkészítése:
- A burgonyát, a kefirt, a sót, a tojást és annyi lisztet összekeverünk, hogy a masszánk a palacsinta tésztájánál sűrűbb legyen.
- Beleöntjük a tepsinkbe, elsimítjuk.
- A tejfölt összekeverjük az olajjal, és meglocsoljuk vele a prószánkat.
- Legvégül a lekvárból kb. 1 cm távolságra egy teáskanállal pöttyöket rakunk. 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Akkor jó, ha picit megpirult a teteje, és nem ragad a tűre a tészta.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: Hidegen és melegen is nagyon finom! Egy tartalmasabb leves után kiváló második fogás!
Nagyon jó ez is:) Igazi táj jellegű étel, talán Somogy megyében és környékén több háznál készítettek ilyen vagy ehhez hasonlót. Én is ettem gyermek koromba hasonló prószát sajnos nem tudom a receptjét:)
VálaszTörlésTermészetesen ha nem okoz gondot akkor elkérem a receptedet, hogy én is el készítsem
Egyébként nagyon guszta:) D
Én az anyai nagymamámtól tanultam a receptet, ő pedig az ő édesanyjától. Persze, készítsd el bátran, és várom a visszajelzésedet, hogy sikerült és ízlett-e. Ha lehet egy javaslatom, akkor házi szilva vagy baracklekvárral készítsd, azzal a legfinomabb!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy bekukkantottál hozzám! Gyere máskor is, ha van kedved! Mézigörl (Orsi)
Szia!
VálaszTörlésFelénk a prósza az kukoricalisztből van.Te búzalisztet használtál?(a színéből gondolom)
Szazala!
VálaszTörlésKétféle prószát szoktam csinálni, az egyik a kukoricalisztes változata, a másik - amit itt láthatsz - a sima (burgonyás-kefíres). Ezt a nagyanyámtól tanultam. Ő úgy mesélte nekem, hogy ez az étel Somogy és Zala megyében a leginkább jellemző. Nagyon finom, próbáld ki bátran! :D