Viszonylag ritkán eszünk tésztaféléket, inkább főzelékesek, no meg húsimádók vagyunk, de ha készítek is néha napján, akkor igyekszem a legegészségesebb összetevőket felhasználni hozzá. Még egy fontos szempontot figyelembe szoktam venni, az egész elkészítése nem vehet igénybe többet fél óránál . Persze ez csak a hétköznapokra igaz, mert akkor munka után annyi minden elintézni való akad, hogy a főzés dolgot fél órába vagyok kénytelen besűríteni. Más a helyzet - ugyebár - hétvégén, mert akkor beindul a "nagyüzem": készülnek a finomabbnál finomabb ételek, sütemények, fagylaltok (ahogy az egy "gasztromániákushoz" illik :-DDD ).
No de térjünk vissza a tésztára. Igazából semmi extra: farfalle cukkinivel, gombával és spenóttal fehérborban párolva, tejszínnel sűrítve, megbolondítva egy kis parmezánnal, mozzarellával. Annak ellenére, hogy végtelenül egyszerű, isteni! (Nekem elhihetitek!) :-DDD
Hozzávalók:
- 1 fej új fokhagyma
- 2 kisebb fej újhagyma (a zöld szára is)
- 1 közepes méretű, zsenge cukkini
- 1 marék friss spenót
- 250 g csiperke gomba
- 250 g tk. tönkölybúza farfalle tészta
- 5 dkg reszelt parmezán
- 10-15 dkg reszelt mozzarella
- olívaolaj
- só, frissen őrölt fekete bors
- ízlés szerint kakukkfű
- 2 dl sűrű tejszín
- 0,5 dl száraz fehérbor
Elkészítése:
A cukkinit szeletekre, majd négybe, a hagymát, fokhagymát finomra, a gombát szeletekre vágjuk, a spenótot nagyobb darabokra csipkedjük. Kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a spenótot, a cukkinit és a gombát. Aláöntjük a fehérbort, és addig pároljuk az egészet, amíg a fehérbor el nem párolog, a zöldségek pedig meg nem puhulnak. Közben ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Besűrítjük a tejszínnel, ráreszeljük a fele adag parmezánt és a mozzarellát. Egy kisebb tepsit (vagy sütőedényt) vékonyan kikenünk olívaolajjal, beleöntjük az elkészült ragut, és a sós vízben kifőzött farfallét. A tésztát megforgatjuk a tejszínes, zöldséges szószban, a tetejére reszeljük a maradék parmezánt és mozzarellát. Végezetül 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, de csak addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
De jó ez a farfalle-s recepted is, mint a fejlécen lévő is. Azt kipróbáltam igaz csak egyszerű makarónival, de nagyon finom lett.
VálaszTörlés