Egyéb érdekességek...rólam

2011. március 21., hétfő

Pármai sonkás, bacon-ös, ricottás pite



Bizonyára már rájöttetek, hogy imádom a különféle (sós és édes) pitéket.  (Remélem, hogy még nem unjátok??) Ezúttal olaszos ízvilágot képzeltem el, és úgy gondolom, remekül sikerült. :-DDD Nem egy szokványos ízkombináció, ezért szerintem a különleges ízek kedvelői fogják a legjobban szeretni. A hagyma, a sonka, a bacon nagyszerűen harmonizál a mézzel és a fehérborral. A ricotta pedig - a maga krémességével - az egésznek a megkoronázása.  Jó étvágyat kívánok hozzá!!! :-DD

Ne feledjétek holnap lejár a VKF. 41. fordulójának határideje. Holnap estig még közzé tehetitek a receptjeiteket! :-DDDD

Hozzávalók:


26 cm-es piteformához


tésztához: 

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg Graham - liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 ek. parmezán


töltelékhez:

  • 3-4 szelet pármai sonka
  • 3-4 szelet bacon
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0,5 dl fehérbor
  • bors
  • kakukkfű
  • 2 ek. méz
  • 250 g ricotta
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • kakukkfű
  • 2 ek parmezán
  • 2 szelet pármai sonka (a tetejére)
  • 2 szelet bacon (a tetejére)
  • olaj

Elkészítése: 


1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon  gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, ha az állaga megkívánja adhatunk hozzá néhány evőkanál fagyos vizet.

2. Fél órára hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a tölteléket.

3.  A hagymát, a zúzott fokhagymát egy kevés olajon elkezdjük pirítani, félidőben hozzáadjuk a vékoynra felcsíkozott bacon-t, sonkát. Az egészet jól megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd rácsorgatjuk a mézet, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy egy kicsit karamellizálódjon. Félretesszük, hogy egy kissé kihűljön.

4. Ráöntjük a fehérbort, és 1-2 percig pároljuk.

5. Egy közepes méretű keverőtálba tesszük a ricottát, a tejszínt, a tojásokat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, az egészet jó alaposan kikeverjük.

6. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott, liszttel behintett formába igazítjuk (legyen pereme is).

7. A tésztára simítjuk a hagymás tölteléket, egyenletesen ráöntjük a ricottás masszát, bacon és sonka darabokkal, kakukkfűvel díszítjük.

8. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Kb. 40 perc) Langyosan szeletelhető.


    11 megjegyzés:

    1. Én meg csak nyelek és nyelek... Jó nagyokat! (hatalmasat sóhajtó smile)

      VálaszTörlés
    2. Bár én nem bírom megenni a bacont,de ez istenien néz ki!:-)

      VálaszTörlés
    3. Nagyon guszta!!! Én is piteimádó vagyok, most bizony szívesen megbirkóznék egy szeletkével.:)

      VálaszTörlés
    4. Pármai sonka? Jöhet
      Bacon? Jöhet
      Ricotta? Szeretem
      Szóval az egész szépséges tortádat elfogadnám.

      VálaszTörlés
    5. Ja, és a sok-sok finomságért egy díj (3in1) vár nálam.

      VálaszTörlés
    6. Mézigörl!
      Tegnap már nem volt időm üzenetet hagyni, majd néz be hozzám:-)
      http://gesztenyeblog.blogspot.com/2011/03/dijeso-es-koszonet.html

      VálaszTörlés
    7. Bárcsak ehetnék belőle egy szeletet!

      VálaszTörlés
    8. Nagyon tetszenek a töltelék hozzávalói..fincsi lehet!

      VálaszTörlés
    9. Nagyon tetszik, guszta nagyon!

      VálaszTörlés