Bizonyára már rájöttetek, hogy imádom a különféle (sós és édes) pitéket. (Remélem, hogy még nem unjátok??) Ezúttal olaszos ízvilágot képzeltem el, és úgy gondolom, remekül sikerült. :-DDD Nem egy szokványos ízkombináció, ezért szerintem a különleges ízek kedvelői fogják a legjobban szeretni. A hagyma, a sonka, a bacon nagyszerűen harmonizál a mézzel és a fehérborral. A ricotta pedig - a maga krémességével - az egésznek a megkoronázása. Jó étvágyat kívánok hozzá!!! :-DD
Ne feledjétek holnap lejár a VKF. 41. fordulójának határideje. Holnap estig még közzé tehetitek a receptjeiteket! :-DDDD
Hozzávalók:
26 cm-es piteformához
tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg Graham - liszt
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 2 ek. parmezán
töltelékhez:
- 3-4 szelet pármai sonka
- 3-4 szelet bacon
- 1 nagy vöröshagyma
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 0,5 dl fehérbor
- só
- bors
- kakukkfű
- 2 ek. méz
- 250 g ricotta
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- kakukkfű
- 2 ek parmezán
- 2 szelet pármai sonka (a tetejére)
- 2 szelet bacon (a tetejére)
- olaj
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, ha az állaga megkívánja adhatunk hozzá néhány evőkanál fagyos vizet.
2. Fél órára hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a tölteléket.
3. A hagymát, a zúzott fokhagymát egy kevés olajon elkezdjük pirítani, félidőben hozzáadjuk a vékoynra felcsíkozott bacon-t, sonkát. Az egészet jól megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd rácsorgatjuk a mézet, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy egy kicsit karamellizálódjon. Félretesszük, hogy egy kissé kihűljön.
4. Ráöntjük a fehérbort, és 1-2 percig pároljuk.
5. Egy közepes méretű keverőtálba tesszük a ricottát, a tejszínt, a tojásokat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, az egészet jó alaposan kikeverjük.
6. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott, liszttel behintett formába igazítjuk (legyen pereme is).
7. A tésztára simítjuk a hagymás tölteléket, egyenletesen ráöntjük a ricottás masszát, bacon és sonka darabokkal, kakukkfűvel díszítjük.
8. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Kb. 40 perc) Langyosan szeletelhető.
Én meg csak nyelek és nyelek... Jó nagyokat! (hatalmasat sóhajtó smile)
VálaszTörlésHú nagyon guszta lett!
VálaszTörlésBár én nem bírom megenni a bacont,de ez istenien néz ki!:-)
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Én is piteimádó vagyok, most bizony szívesen megbirkóznék egy szeletkével.:)
VálaszTörlésPármai sonka? Jöhet
VálaszTörlésBacon? Jöhet
Ricotta? Szeretem
Szóval az egész szépséges tortádat elfogadnám.
Ja, és a sok-sok finomságért egy díj (3in1) vár nálam.
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésTegnap már nem volt időm üzenetet hagyni, majd néz be hozzám:-)
http://gesztenyeblog.blogspot.com/2011/03/dijeso-es-koszonet.html
Mézi!Ez isteni lehet!:-)
VálaszTörlésBárcsak ehetnék belőle egy szeletet!
VálaszTörlésNagyon tetszenek a töltelék hozzávalói..fincsi lehet!
VálaszTörlésNagyon tetszik, guszta nagyon!
VálaszTörlés