A szombati ebéd egyik fogásaként próbáltam ki ezt a desszertet /csülkös bableves készült amúgy még hozzá/. A túrós palik a kedvenceim, ezért is örültem, amikor rábukkantam a Nők Lapjában Lajos Mari remekére. Nemcsak guszta, hanem zseniálisan finom is ez a desszert, és az öntet, amiben sülnek a palik...nyamm...szuperül feldobják az amúgy egyszerű túrós tölteléket! Érdemes kipróbálni! :-DD
Hozzávalók:
a palacsintához:
- 300 g finomliszt
- 5 dl tej
- 2 csipet só
- 4 tojás
- 4 ek. rum
- 4 ek. olaj
- szénsavas ásványvíz / szóda kb. 1,5-2 dl
a töltelékhez:
- 100 g puha mazsola
- 4 ek. rum
- 6 ek. puha vaj
- 4 tojás
- só
- 100 g cukor / barna cukor / méz
- 1 citrom reszelt héja
- 500 g krémtúró (sima túróval is finom)
az öntethez:
- 1 tojás
- ízlés szerint méz
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín
- porcukor a szóráshoz
- szeletelt mandula és mazsola a díszítéshez
Elkészítése:
1. A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 15 percet pihentetjük. Hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavizet is), és palacsintákat sütünk belőle.
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk rummal.
3. Vajjal vékonyan kikenünk egy nem túl mély sütőedényt.
4. A tojásokat a cukorral (mézzel) habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a túrót, a rumos mazsolát és összekeverjük. (Én itt egyszerűsítettem, mert nem választottam szét a tojásokat. Finomabb lesz, ha a végén a felvert tojáshabot egy lyukas fakanállal óvatosan hozzákeverjük.)
5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Arányosan elosztva megkenjük túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük, majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe.
6. Az öntethez simára-habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejjel és a tejszínnel. /Az eredeti recept szerint az összetevők a következők: 2 dl tej + 2 tojás + 10 g borbon vaníliás cukor. Én krémesebbre, szaftosabbra szerettem volna, ezért változtattam meg az arányokat./
7. A palacsinta tetejére locsoljuk, és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc).
8. 5 percig pihentetjük, megszórjuk szeletelt mandulával, mazsolával és porcukorral.
Hidegen és melegen is finom!
8. 5 percig pihentetjük, megszórjuk szeletelt mandulával, mazsolával és porcukorral.
Hidegen és melegen is finom!
Forrás: Lajos Mari receptje a Nők Lapja 2011. január 19. számából némi változtatással
túrós nekem is a gyöngém. az egyik. mert van ám több is.
VálaszTörlésNagyon finom, szeretem!
VálaszTörlésMilyen jó, hogy egy órája ettem palacsintát -igaz étteremben-,mert itt halnék meg a látványtól. Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Legközelebbi palacsintázásnál kipróbálom.:)
VálaszTörlésPróbáld ki a Stahl féle aszalt szilvás, túrósat is!Szuper finom!:-)
VálaszTörlésNemcsak finom, de nagyon guszta is.
VálaszTörlésSzenzációsan jól néz ki! Ezen a recin nekem is megakadt múltkor a szemem, aztán mégis előbb egy másikat próbáltam ki. Fordítva kellett volna.:)
VálaszTörlésFantasztikus, annyira kívánom
VálaszTörlésVeszedelmesen vonzó desszert!
VálaszTörlésNemcsak vonzó, de isteni finom is! :-)))
VálaszTörlésMs. Poppy! Én pont így voltam a te almás táskáddal is, legközelebb azt próbálom ki! :-)
Hogy ez milyen jól néz ki!!! Megsütöm holnapra, köszi az ötletet!
VálaszTörlés