Újabb isteni, könnyen elkészíthető aprósütit hoztam Nektek!!! Szerintem úgy a legfinomabb, ha erős teába, forralt borba vagy cappucinóba mártogatjuk. Ajándéknak is pompás: díszdobozba csomagolva mellé kávé, tea és egy különleges bögre! :-)))
Érdemes kipróbálni! Én fel is vettem az állandó karácsonyi repertoáromba! :-DDD
"Ahány ház, annyi mézes recept, és persze mindenki a magáéra esküszik, noha alig különböznek egymástól. Ez az "alig" nem más, mint a mézeskalácsfűszerek arányában lévő, ízlés szerinti eltérés. Az sem mindegy, hogy búza- vagy rozslisztet használunk-e, és milyen arányban."
(Lajos Mari-Hemző Károly)
Hozzávalók:
kb. 80 darabhoz
a tésztához:
- 125 g méz
- 125 g vaj / margarin (nálam vegyesen)
- 3 tojás
- 1 citrom
- 250 g porcukor
- 250 g finomliszt
- 250 g rozsliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 2 ek. mézeskalácsfűszer
- 1 csipet só
a kenéshez és a díszítéshez:
- 1 kk. tejszín (nálam tej)
- 1 tojás
- 50-60 g dió és mogyoró vegyesen (nálam csak mogyoró)
Elkészítése:
1. Felforrósírjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni.
2. Simára keverjük a tojásokat a 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
3. Összekeverjük a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.
4. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük-hűtjük. (Nálam 1 éjszakát pihent.)
5. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle.
6. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.
7. Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre.
8. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sütés közben jócskán megnőnek!), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk.
9. 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.
10. Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban 3-4 hétig eltarthatók.
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Juj de guszták!!
VálaszTörlésGyönyörűek, Mézi, guríthatnál erre néhányat!!:))
VálaszTörlésErre a sütire emlékszem gyerekkoromból, a nagymamám sütötte, dióval a tetején, nagyon finom, téli reggeleken egy pohár tejjel, ezt reggeliztem. Elmentettem a receptet,köszi, én is felveszem az ünnepi sütéseimhez, már csak az emlékeim miatt is. Pont így nézett ki a mamámé is, mint a tied a képeken /csak dióval/:-))))
VálaszTörlésA 10es pontot fentebbről most szívesen kihagynám és megennék ebből jó sokat azonnal! :)
VálaszTörlésNa igen ezt szeretem én!
VálaszTörlésNekem ez az IGAZI karácsonyi mézes, amiben rozsliszt van és nincs írókázva, hanem csonthéjassal van díszítve!
Nekem az írókázottak bármilyen mutatósak is, inkább a vásári mézeskalácshoz hasonlítanak (jöhetnek a kövek!) nekem az nem karácsonyi, de persze gyönyörű.
Évekkel ezelőtt én is sütöttem egy rozsliszteset, teljesen más (sokkal jobb), mint a csak búzalisztes... de persze ízlésen nem lehet vitatkozni:-)
Gyönyörűek,bonbont adok értük szívesen:-)
VálaszTörlésChroesi! Köszi!:-DD
VálaszTörlésIldy! Vigyázz! Gurítooooom! :-DDD
Anikó! Nagyon szívesen! Örülök, hogy felém jártál, és felidéztem kicsit a régi szép emlékeket! Dióval a tetején is nagyon finom...akár egy pohár tej mellé. Várom a visszajelzésed - mindenképpen -, ha elkészíted! :-DDD
Latsia! Akkor itt is írok! Elhiszem ám, hogy szeretnéd. Édesapám most kunyerált el néhány darabot, pedig ő még annyira nem is rajong a mézesekért. De nagy öröm, hogy jól sikerült, finom lett és neki is ízlik!
Mézeskalácsban egyezik a véleményünk: én is ezeket a natúr változatokat szeretem díszítés nélkül. Igaz, jövő héten lesz mézeskalács is /ajándékba a díszített, natúran pedig ropogtatni/, de szerintem is ez az igazi mézes (szigorúan rozsliszttel)!!! :-DDD Ez az örök kedvenc, és össze sem hasonlítható a búzalisztes változattal. Apropó! Várom nagyon a beszámolód a mézesről!! :-DDD
Szép estét és jó sütögetést, karácsonyi készülődést mindenkinek!!! :-DDD
Ditta! Benne vagyok a cserében! Küldöm a mézest! :-DDD
VálaszTörlésMilyen szép egyformák!Mindegy, hogy milyen mézet használok?
VálaszTörlésMézigörl... kisült az első adag dióval, aztán jön a mandulával, majd a mogyoróval díszített!:-)
VálaszTörlésMár meg is kóstoltam.. és igen.. ez az az íz!:-)
Örülök, hogy benéztem Hozzád tegnap, mindjárt posztolom is:-)
Ja, és a hűtben figyel a Porhanyós kifli is... :-)
Micsoda szépségek. Én tegnap sütöttem Kindlit cserélünk pár szemet :D
VálaszTörlésBianka! Tyűűű, bevallom, nem ismerem a Kindlit! :-D De, ha megmutatod, hogy milyen, akkor szívesen benne vagyok egy cserében!:-DDD
VálaszTörlésLatsia! :-DDD Írtam hozzád választ! A porhanyós kiflire is várom a visszajelzésed! :-DDDD
Nelli! Húú, köszönöm szépen! A méz milyensége szerintem nem mindegy. Én úgy tapasztaltam, ha akác mézet használok, akkor annak nem annyira érződik az íze. A virágmézeké viszont karakteresebb, és jobban kiérződik. Én akácot használtam, mert mi nem szeretjük, ha nagyon domináns a méz egy süteményben. Saját ízlésetek szerint formáld szerintem! Apropó! Egy ötlet: fahéjas ízesítésű akácméz szerintem jól harmonizálna benne! Ehhez 1-2 fahéjrudat teszel az akácmézbe, és hagyod jól lezárva, hogy a méz átvegye a fahéj zamatát! :-DDDD Remélem tudtam valamelyest segíteni?! Írj nyugodtan, ha bármilyen kérdésed van még! A pogikat érdemes kipróbálni, Latsia is tanúsíthatja!!!!:-DDD