Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 4., szombat

Meggyes mákos szelet



Pénteken nagy sütés-főzést rendeztem: ez a Lajos Mari -féle süti is ekkor készült. Mivel már csak meggy van a kamrában, így ezzel készítettem, de szerintem az alább felsorolt gyümölcsökkel is finom lehet. Gyors, egyszerűen összedobható, akár még az ünnepek során is bevethető kellemes édesség. Aki gondolja, főzhet hozzá vörösboros meggyrösztert, de véleményem szerint anélkül is remek.  :-DDD


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Hozzávalók:

  • 600 g meggy kimagozva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g darált mogyoró
  • 150 g darált mák
  • 100 g lágy vaj
  • 130 g  vaníliás porcukor + a szóráshoz
  • 4 tojás
  • 150 g finomliszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 1 marék mazsola





Elkészítése:

1. A meggyet lecsepegtetjük. A mogyorót megdaráljuk és összekeverjük a mákkal. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 25x35 cm-es, mélyebb sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.

2. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A mogyorós mákkal felváltva egyenként hozzáadjuk a tojásokat, aztán a citrom reszelt héját.

3. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval, majd a tejjel váltakozva a mákos masszához szitáljuk-keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát. A tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, sűrűn-egyenletesen megszórjuk meggyel.

4. Középső bordamagasságra állított rácson kb. 10 percig sütjük, aztán visszakapcsoljuk 180°C-ra, és további 40-45 percig sütjük a tésztát. Tűpróba!

5. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk, majd a tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral.


Tipp: Készíthetjük cseresznyével és feketeribizlivel, mint ahogyan az az eredeti receptben szerepel, vagy sárga-/őszibarackkal, nektarinnak, illetve ezek befőttváltozatával is.


Készíthetünk hozzá vörösboros meggyrösztert is!


Ehhez 100 g kristálycukrot felforralunk 2 dl testes vörösborral, 1/4 kk. őrölt fahéjjal és 2-3 kisujjnyi citrom-/narancshéjjal. Beledobunk 400 g kimagozott meggyet, 3-4 percig főzzük. 1/2 dl vízben feloldunk 2 ek. étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc).  A tűzről lehúzva 3-4 ek. pálinkával illatosíthatjuk. Csinos tálkába szedjük, langymelegen vagy hidegen kínáljuk.



Forrás: Nők Lapja. 2007. június 20. Lajos Mari receptje

9 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy eszembejuttattad!Elfelejtettem valahogy ezt a sütit, pedig szeretjük.
    A rösztert kipróbálom hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet :) ! Én nagggyon csípom az ilyen sütiket :) !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a meggyes-mákos sütiket!

    VálaszTörlés
  4. Csajok! Tényleg finom! Aki nem próbálta még, ne hagyja ki! :-)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik:))
    Szép hétvégét!!

    VálaszTörlés
  6. Nekem tökéletesen megfelel :)

    VálaszTörlés