Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 10., péntek

Kanalas fánk



Ezt a fánkreceptet apai nagyanyámtól "örököltem" /a nagyapám viccesen "bakegérnek" hívja, mert kisütve olyan a formájuk, mint az egereké :-))/, de ti is biztos sokan ismeritek és készítitek. Egy tartalmasabb leves mellé igazán klassz főétel, de desszertnek is - mondjuk egy kis lekvárral, csoki-, vaníliaszósszal leöntve - kiváló. Rendkívül kiadós, ínycsiklandozó finomság és ami fontos, hogy hamar és egyszerűen elkészíthető! Kezdő konyhatündérek is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele! :-)))


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • kb. 30-35 dkg liszt
  • 2,5 dkg 
  • 1 tk. méz (cukor)
  • kb. 0,5 l tej
  • 1 csipet só
  • 1 tk. vanília-kivonat (elmaradhat)
  • olaj a sütéshez


Elkészítése:


1. A langyos mézes tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.

2. A tojásokat felverjük, ezután váltakozva hozzákeverjük a sóval elkevert lisztet és a tejet. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a palacsinta tésztánál egy kicsit sűrűbb masszát kapjunk. /Ha vaníliásabban szeretnénk tehetünk hozzá vanília-kivonatot is!/ A tálat tiszta ruhával letakarjuk, fél órára langyos helyre tesszük.

3. Egy magasabb, közepes méretű serpenyőben 1 cm-nyi olajat forrósítunk.

4- Egy evőkanalat a forró olajba mártjuk, a tésztából kanálnyi mennyiséget szaggatunk, és a fánkocskák mindkét oldalát szép pirosra sütjük.

5. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.

6. Melegében megszórjuk vaníliás porcukorral. Azonnal tálaljuk!


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2 megjegyzés: