Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 27., hétfő

Mákos pogácsa



Ez egy igazán egyszerűen elkészíthető, finom aprósütemény. Megsüthetjük jóval az ünnepek előtt, mert dobozba zárva sokáig eláll. Nagyon ízlett azoknak, akik megkóstolták! :-DDD

Hozzávalók:

100 db pogácsához:

  • 1 vaníliarúd
  • 330 g lágy vaj / margarin
  • 140 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél citrom reszelt héja (eredetileg nem szerepel a receptben)
  • 400 g finomliszt
  • 140 g darált mák
  • 200 g szilvalekvár (vagy ribizli-zselé)
  • 2 ek. fahéjas porcukor

Elkészítése:
1. Felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. (Ha nincs vaníliarudunk, akkor helyettesítsük 1 tk. vanília-kivonattal.)

2. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással, a narancs és a citrom reszelt héjával.

3. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és összegyúrjuk.

4. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.

5. Cipót formálunk, 4 részre osztjuk, lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat pedig 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és golyókat kerekítünk belőlük.

6. Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, a tetejüket kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel kis mélyedést nyomunk a közepükbe. Fél órára hidegre tesszük.

7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és középső bordamagasságon, 15-18 percig sütjük a pogácsákat, majd rácsra rakosgatva hagyjuk őket egészen kihűlni.

8. A szilvalekvárt felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni.

9. Kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, egyik csücskét kivágjuk, a pogácsák közepét megtöltjük a lekvárral (én ezt a műveletet egy kis kávéskanál segítségével végeztem), és beszórjuk fahéjas porcukorral.


Megjegyzés: Bármilyen pikáns lekvárral megtölthetjük.

Forrás: Lajos Mari- Hemző Károly 66 karácsonyi édesség.

8 megjegyzés:

  1. Mák helyett dióval ismerem - isteni finom!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi és igencsak mutatós :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Én ezt lekvár nélkül ugyan, de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. Ismét egy finomság, ami gyönyörű is... nagyon szeretjük a mákot... van is itthon... jön a Szilveszter... a többit meg ki lehet találni:-)

    VálaszTörlés
  6. Azta de jó ez is!:) Citromkrémet is el tudnék képzelni a közepébe.

    VálaszTörlés