Szerintem az almáspiténél is igaz az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Én úgy szeretem, ha a tészta és a töltelék aránya pont megfelelő. Pontosítva: ne legyen se túl vastag, se túl vékony a tészta, a töltelék pedig ne legyen túl vastag. A tölteléket mindig a hangulatomnak megfelelően készítem. Most éppen a gesztenyésre esett a választásom, de van úgy, hogy aszalt szilvát, diót teszek helyette. A tésztán is változtattam, nem a szokásos omlósat készítettem /majd legközelebb/, hanem egy Stahl - féle verziót használtam kiindulási alapként. Az eredeti recept itt található, én már csak a módosítottat írtam le. A maradék tésztából és töltelékből- csak úgy kipróbálásképpen - kifliket készítettem, és meg kell, hogy mondjam: pite is és a kiflik is szuperek lettek! Tessék hamar kipróbálni őket!!! :-)))
Hozzávalók:
a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg házi vaníliás porcukor
- 20 dkg hideg vaj, felkockázva
- 2 csipet só
- 2 tojássárgája
- 0,5 dl langyos tej + 1 tk. méz
- 1 dkg friss élesztő
- néhány ek. hideg víz (liszt minőségétől függ, hogy mennyi )
a töltelékhez:
- 250 g cukrozott gesztenyemassza
- 5-6 db közepes méretű alma, lereszelve
- fél citrom reszelt héja
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 1-2 tk. rum
- tojásfehérje a kenéshez
Elkészítése:
1. A lisztet összekeverem a sóval és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal szétmorzsolom benne a hideg vajat.
2. Hozzáadom a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt (tej + méz + élesztő), ha szükséges akkor néhány evőkanál hideg vizet is.
3. Bucit formálok, majd fél órára a hűtőbe teszem.
4. Amíg a tészta pihen elkészítem a tölteléket. Ehhez az almákat megpucolom, lereszelem, majd egy nagyobb lábasban az őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a rummal és ha szükséges néhány ek. mézzel megpárolom. Félreteszem, hogy kihűljön.
5. A tésztát elfelezem, és jól belisztezett deszkán kinyújtom (a tepsi méretéhez igazítva), levágom a széleket, majd a sodrófa segítségével beügyeskedem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Lekenem tojásfehérjével, megböködöm villával.
6. A felolvadt gesztenyepürét egyenletesen rámorzsolom, rásimítom az almás tölteléket (egy kicsit kinyomkodom, hogy ne kerüljön rá túl sok folyadék), erre jön a tészta kinyújtott másik fele (ennek is levágom a széleit, hogy szép legyen.)
7. A tetejét megkenem tojásfehérjével, újra megböködöm, hogy a gőz eltávozhasson, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. 20 perc elteltével bekukucskálok a sütőbe, és ha nagyon pirul, akkor alufóliával letakarom.
8. Miután kihűlt, szeletelem, és fátyolnyi porcukorral meghintem.
9. A maradék tésztát össze lehet gyúrni, megdíszíteni vele a süteményt, és úgy megsütni. Nekem most nem volt kedvem szépítgetni, inkább összegyúrtam és a pozsonyi kiflinél leírtak alapján kifliket formáztam. Maradt még egy kis almás masszám, ez került bele - egy kis darált dióval összekeverve - tölteléknek. A kiflik tetejét lekentem tojásfehérjével és 20 perc alatt megsütöttem őket.
Forrás: A tészta alapötlete Stahl Judittól származik, de én cukor helyett házi vaníliás porcukrot tettem bele, porélesztő helyett pedig frisset. A tölteléket pedig a saját elképzelésem alapján ízesítettem.
Hú Mézi ez az íz kavalkád,nyammm:)),főleg az a pite:)
VálaszTörlésDitta! :-)))
VálaszTörlésJaj Mézi, de ügyes vagy! Szuper guszta!!:)) A gesztenye-alma párosítás számomra újdonság, de nagyon kreatív, és tök jó lehet!
VálaszTörlésSzóval én inkább barteleznék , a lányok nem szeretik a sült gyümölcsöket , én viszont igen !!!
VálaszTörlésNagyon jö ötlet,almás pite gesztenyével!SZUPER!
VálaszTörlésIsteni finomak, és csodásan néznek ki. Csorog a nyálam
VálaszTörlésJaj nekem! Jöhet mindkettő!
VálaszTörlésGratulálok Mézi!
VálaszTörlésEszembe se jutott volna gesztenyét rakni az almáspitébe, vagy aszaltszilvát, eddig csak darált diót tettem az alma alá, morzsa helyett, hogy ne ázzon el a tészta.
Maradék tésztából már én is csináltam kifliket almás és mazsolás-túrós töltelékkel, az is finom.
Ki fogom próbálni mindkét variációt. :)
Ildy! Próbáld ki, nagyon finom! A gesztenye pikánssá teszi! :-DD Aztán majd tessék beszámolni róla, hogy ízlett!
VálaszTörlésBianka! :-DD
Csibe! Küldtem! :-DD
Ottis! Köszi! :-DD
Tücsök! Próba mindenképpen! Elfogy az szerintem akkor is, ha a lányok nem eszik! :-DDD
EllaBela! Nagyon köszönöm a kedves szavaidat. Érdemes kipróbálni ezt a változatot is, mert tényleg szuper! A kiflik is isteniek, hamar el is fogytak! Apropó! Karácsony előtt mindenképpen írok még választ neked, nem felejtettem el, csak most karácsony előtti káosz van! A többit meg majd levélben elmesélem! :-DDD