Egyéb érdekességek...rólam

2010. augusztus 17., kedd

Pozsonyi kifli diós töltelékkel


Hozzávalók:

Tészta:
  • 1 kg liszt
  • 45 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 2 tojássárgája
  • 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!!!)
  • 1 tojássárga + 1 fehérje a lekenéshez
Töltelék:
  • 60 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 kg darált dió
  • citromhéj, citromlé
  • fahéj
  • mazsola
Elkészítés:
  1. Kimérjük a hozzávalókat, majd a lisztet átszitáljuk. A tejet nem kell melegíteni, hidegen használjuk.
  2. Az élesztőt 1 dl tejben elkeverjük. A tej másik felébe belekeverjük a tojásokat és a sót.
  3. A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Ha pontosan mértünk a massza pont olyan állagú lesz, amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzárakni.
  4. A Formázásánál fontos a kimérés és a darabolás. Kimérünk 40 dkg tésztát, rúddá formázzuk és 10 részre osztjuk. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg tölteléket kell kimérni.
  5. Kisfilm a formázásról:cukrászsütik
  6. A megformázott kifliket a tepsiben vékonyan lekenjük a tojássárgával, amíg meg nem szárad a felülete hűvös helyre tesszük azért, hogy ne keljen meg. Ezután lekenjük a fehérjével, 10-20 percet kelesztjük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 160 °C-on készre sütjük. (márványos lesz a felülete)
  7. 45 db kiflit kell kapnunk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Több napig is puha marad. Nálunk kb. 3 napot élt meg
Töltelék:

60 dkg kiristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg darált diót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihült felhasználhatjuk. (Így írta az eredeti recept. Én úgy változtattam rajta, hogy 750 kg darált dióhoz 1 citrom héját és levét adtam, 1 tk fahéjjal ízesítettem, 250 g mazsolát szórtam bele, és annyi házi sárgabarack lekvárral kevertem össze, amennyitől összeállt a massza /kb 1,5-2 dl volt/. A tölteléknek nem szabad folyósnak lennie.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése