Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 45 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg élesztő (friss)
- 2 tojássárgája
- 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!!!)
- 1 tojássárga + 1 fehérje a lekenéshez
- 60 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- 1 kg darált dió
- citromhéj, citromlé
- fahéj
- mazsola
- Kimérjük a hozzávalókat, majd a lisztet átszitáljuk. A tejet nem kell melegíteni, hidegen használjuk.
- Az élesztőt 1 dl tejben elkeverjük. A tej másik felébe belekeverjük a tojásokat és a sót.
- A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Ha pontosan mértünk a massza pont olyan állagú lesz, amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzárakni.
- A Formázásánál fontos a kimérés és a darabolás. Kimérünk 40 dkg tésztát, rúddá formázzuk és 10 részre osztjuk. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg tölteléket kell kimérni.
- Kisfilm a formázásról:cukrászsütik
- A megformázott kifliket a tepsiben vékonyan lekenjük a tojássárgával, amíg meg nem szárad a felülete hűvös helyre tesszük azért, hogy ne keljen meg. Ezután lekenjük a fehérjével, 10-20 percet kelesztjük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 160 °C-on készre sütjük. (márványos lesz a felülete)
- 45 db kiflit kell kapnunk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Több napig is puha marad. Nálunk kb. 3 napot élt meg
60 dkg kiristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg darált diót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihült felhasználhatjuk. (Így írta az eredeti recept. Én úgy változtattam rajta, hogy 750 kg darált dióhoz 1 citrom héját és levét adtam, 1 tk fahéjjal ízesítettem, 250 g mazsolát szórtam bele, és annyi házi sárgabarack lekvárral kevertem össze, amennyitől összeállt a massza /kb 1,5-2 dl volt/. A tölteléknek nem szabad folyósnak lennie.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése