Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 0,5 dkg gomba pl. csiperke
- kb. 0,8 kg friss paradicsom
- házi lasagne tészta (6 tojásból)
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb babérlevél
- őrölt bazsalikom, oregano, fekete bors, kakukkfű, só
- 1 doboz sűrített paradicsom (elkészíthetjük friss paradicsomból is
- 1 ek. tej vagy tejszín
- 0,5 dl vörösbor
- olíva olaj
- reszelt sajt pl. Mozzarella kb. 30 dkg (a tepsink méretétől függően lehet több-kevesebb)
- 1-2 ek méz (akinek túl savanyú lenne a szósz, tehet bele mézet, én nem tettem bele)
Tepsi mérete: 20 x 40 cm
Elkészítése:
- A hagymát felaprítjuk, olíva olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és tovább pároljuk.
- A fűszerekkel ízesítjük, a fokhagymát apróra vágjuk, ezt is hozzáadjuk.
- Amikor a hús félig megpirult, beleöntjük a paradicsompürét, a vörösbort és a tejet. Ha a hús kb 3/4-ig átfőtt, hozzáadjuk a megpucolt, szeletekre vágott gombát. A húst és a gombát a szószban teljesen puhára főzzük.
- A tepsinket nagyon vékonyan kikenjük olíva olajjal.
- A paradicsomokat vékony karikákra vágjuk, majd hozzálátunk a rétegezéshez.
- Egy réteg hús, egy réteg lasagne lap, 1 réteg paradicsom, fűszerek. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A legvégén paradicsom legyen a tetején pedig reszelt sajt. Aki fűszeresen szereti, megszórhatja a végén fűszerekkel is.
- Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt megpirul a tetején.
Megjegyzés: A hús rétegezésénél figyeljünk arra, hogy ne sok levet rakjunk, mert a paradicsom is sok folyadékot ereszt, és előfordulhat, hogy a sütés során kifolyik a tepsiből. (Ha esetleg bekövetkezne, tegyünk egy másik tepsit is a sütőbe, ami felfogja a kifolyt folyadékot.) Természetesen készíthetjük bolti tésztából is, de véleményem szerint össze sem hasonlítható az íze a kézzel gyúrt házi tésztáéval!!!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése