Bagettek öregtésztával... |
... mert házi péksüteményt sütni jó. Imádom a frissen sült bagettek illatát!
Hozzávalók:
a Graham öregtésztához:
- 50 dkg Graham liszt
- 400-450 ml víz
- 1 tk méz
- 1 tk só
- 1 dkg friss élesztő
a teljes kiőrlésű bagettekhez:
- 20 dkg Graham öregtészta
- 1, 2 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 50 dkg Graham liszt
- 0,5 dl olaj
- 1 ek méz
- kb 1,5 dl víz vagy savó
- kb 1,5 dl tej
a finomlisztből készült bagettekhez:
- 20 dkg öregtészta
- 1, 2 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 50 dkg finomliszt
- 0,5 dl olaj
- 1 ek méz
- kb 1,5 dl víz vagy savó
- kb 1,5 dl tej
Elkészítése:
az öregtészta:
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztottam, egy műanyag edényt kikentem olíva olajjal, beletettem a masszát, leterítettem konyharuhával, és 12 órán keresztül hagytam a konyhaasztalon. Először a tészta megkelt, majd visszaesett. Ezután a masszát két részre osztottam. Egyik részét lefagyasztottam, a másikat pedig kiolajozott műanyag fedeles edénybe tettem, és felhasználásig a hűtőben tároltam.
a teljes kiőrlésű és a finomlisztből készült bagettek:
A fenti hozzávalókból a robotgép dagasztóspiráljával hólyagos tésztát dagasztottam, kelesztőtálban hagytam duplájára kelni. Ezután átgyúrtam a tésztát, és 5 darabra osztotta.Mindegyiket hosszú rúddá nyújtottam, és a lyukacsos bagettformába helyeztem. Hagytam őket a duplájára kelni. Sütés előtt alaposan lepermeteztem őket vízzel, majd 200 °C-ra előmelegített gőzös sütőben megsütöttem őket (kb. 20-25 perc lehetett).
Megjegyzés: Az alapreceptek ízlés szerint variálhatók friss fűszerekkel, magvakkal!
Ihelt: Limara
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése