Bevallom őszintén, hogy Harmathy Ildikó juhtúrós pogácsa receptje ismét megihletett. A pizzasütésről marad felesleges olajbogyóm, és azon gondolkodtam, mihez is tudnám felhasználni. Így született ez a "mediterrán ízvilágú", a fokhagymától, a fűszerektől igazán pikáns rágcsa. Sörözéshez, borozáshoz, focimeccs nézéséhez vagy akár vendégek fogadásához is igen kiváló.
Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt ( most 30 dkg rétesliszt + 20 dkg finomliszt keverékéből készítettem), és amennyit a gyúrás során felvesz
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje a rágcsák tetejének megkenéséhez
- 50 dkg feta sajt
- 200 g zöld olajbogyó apróra vágva
- 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk szárított oregano
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 kk frissen őrölt fekete bors
- só ízlés szerint (el is hagyható, mert feta sajt már eléggé sós)
- szezámmag a szóráshoz
- 50 g friss élesztő
- 1 ek méz + 1 dl langyos tej + 1 ek liszt
Elkészítés:
1. A langyos tejet, a mézet, az 1 ek. lisztet és a szétmorzsolt élesztőt összekevertem, kb. 15 perc alatt felfuttattam.
2. A feta sajtot és a margarint összemorzsoltam, majd hozzáadtam egyenként a 2 tojás sárgáját, és a liszt 1/3-át.
3. Hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és apránként a maradék lisztet, sót. Jól összedagasztottam.
4. Kelesztőtálba tettem, és lezárt tetővel 1 éjszakán át a hűtőben pihentettem.
5.Másnap délelőtt még egyszer átdolgoztam, 15 percet szobahőmérsékleten
pihentettem, ezután 1,5 cm vastagságúra nyújtottam, majd stangli formákat készítettem. Közben 180 °C-ra előmelegítettem a sütőt.
6. A rágcsák tetejét megkentem tojásfehérjével. Megszórtam szezámmaggal, ezután forró sütőben készre sütöttem.
Megjegyzés: Aki szereti nyugodtan tegyen bele sokkal több fokhagymát. Másnap is nagyon finom puha marad, HA marad :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése