Hozzávalók:
kb. 8 személyre
A húsgombóchoz:
- 1 kg darált hús (sertésből készítettem)
- 1 nagy vöröshagyma lereszelve
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tojás
- só, őrölt fekete bors
- 1 púpos ek. apróra vágott kapor
- 8 ek. zabkorpa
- olíva olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1,5 liter zöldségalaplé
- 4 dl főzőtejszín
- 1 dl tejföl
- 1 csokor apróra vágott kapor
- fél citrom leve
- só, őrölt fekete bors
- 30 dkg reszelt sajt (lehet kicsit karakteresebb ízű, de ne legyen füstölt!)
- 2-3 ek. keményítő
- olíva olaj
Elkészítése:
- Először a húsgombócokat készítjük el. Az olaj kivételével a hozzávalóit jól összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Egy serpenyőben olíva olajat hevítünk. A kezünkkel a masszából gombócokat formálunk (nagyjából 1 evőkanálnyi mennyiség), majd a felforrósodott olajban mindegyik oldalát megsütjük, papírtörlőre szedjük.
- Ezután készítjük el a mártást.
- A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, beleszórjuk az apróra vágott kaprot is.
- Egy-két perc elteltével hozzáöntjük a zöldségalaplevet és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük. Pár perc alatt összeforraljuk.
- Ezután tesszük bele a gombócokat. Közben a tejfölben és egy kis mártáslében elkeverjük a keményítőt. A szószhoz öntjük, közben folyamatosan keverjük.
- Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Megvárjuk, amíg a mártásunk jól besűrűsödik. Készen is vagyunk!
- Házi készítésű széles metélttel tálaltam.
Aki elkészíti fogyassza egészséggel!
Forrás: Beck húsgombócait formáltam a saját és a családom ízlésére. Köszönet Neki az ötletért!
Ez igen nagyon finom lehet, szép a tányérod
VálaszTörlésBizony, bizony...:) Köszönöm!
VálaszTörlésKöszi,hogy jöttél hozzám.Látom lesz mit találni Nálad.Mi Ikrek tartsunk össze.és somogyiak,Bbogláron születtem,és Tabon töltöttem gyerek korom legszebb nyarait a mamánál.
VálaszTörlésÉn pedig Balatonberényben lakom...Fonyódra jártam gimibe! Most járom az egyetemista évek végét (Pécsen amúgy). Mivel államvizsga időszak van itthon tanulok...és persze ha tehetem sütök-főzök a család örömére! Igen, igen ikrek és Somogyiak! Mézes finomságokat szeretnék többnyire készíteni a saját méztermésünkből, de mellette lesznek másféle kedvenc receptek is! Ha erre jársz netán, várom véleményedet, ötleteidet, vagy ha csak beszélgetnél, mesélnél...bármiről! Mézigörl (Orsi)
VálaszTörlés