Egyéb érdekességek...rólam

2011. március 26., szombat

Banános-mézes mini bukták




Ha unja már az ember lánya a banánkenyeret, kiváló alternatívája lehet például ez a banános-mézes bukta. A recept ötletét Jamietől kölcsönöztem, és szinte teljesen megváltoztattam. Nekünk így sokkal jobban bejött! El tudom képzelni egy tartalmasabb leves után desszertnek, de akár reggelire is egy pohár tejjel a gyerkőcöknek. Cukrot egyáltalán nem tartalmaz - a porcukor a tetejére nem szükséges, én is csak a foró kedvéért hintettem be egy kicsit. Ha még egészségesebbé akarjuk tenni, fele részben Graham-liszttel  készítsük.

Überszuperfinom! Nekem elhihetitek! :-D

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 6 ek. méz
  • 2 marék szeletelt mandula
  • 3 dkg friss élesztő + 1 tk. méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 2-2,5 dl langyos tej
  • 3 banán
  • só 
  •  
    a tetejére:

    • kb. 10 dkg olvasztott vaj
    • néhány ek. méz
    • szeletelt mandula
    • langyos, mézes tej a locsoláshoz




    Elkészítése:



    1. Az élesztőt a mézzel egy kevés langyos tejben elkevert liszttel felfuttatjuk.

    2. A banánokat összeturmixoljuk.

    3. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, ezután fészket alakítunk ki a közepében.

    4. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a banánpépet, a resztelt citromhéjat, majd a dagasztás közben fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet, a mézet, a vajat, legvégül pedig a szeletelt mandulát. Ha a tészta megkívánja pici lisztet vagy tehet adhatunk hozzá. Kalácstésztához hasonló állagot kell kapnunk.

    5. Lisztezett kelesztőtálban 1 órát pihentetjük.

    6. Ha megkelt, lisztezett felületen átdolgozzuk, és tetszés szerinti méretű golyócskákat formálunk.

    7. Olvasztott vajjal kikent tepsibe / sütőtálba helyezzük őket, ezután langyos helyen letakarva kb. 40 percig hagyjuk pihenni.

    8. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

    9. A duplájára kelt buktácskákat megkenjük olvasztott vajjal, meglocsoljuk mézzel és megszórjuk szeletelt mandulával.

    10. Én két kisebb tepsiben sütöttem meg a tésztát, ezért tepsinként kb. 15-20 perc elegendő volt neki.

    11. A sütőből kivéve meglocsoljuk langyos mézes tejjel, és már tálalhatjuk is.


    Langymelegen a legfinomabb!  :-DD


    Megjegyzés: Nem tévedés, tojás nem kell bele! Tejérzékenyek tej helyett vízzel is elkészíthetik!


    Forrás: Az ötlet Jamie Oliver Egyszerűen csak főzz c. könyvéből (Banános-mézes bukta)

    11 megjegyzés:

    1. Kedves Mezigorl,mivel sok jo recepttel gazdagitottal olellek s van pontod tolem itt:
      http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

      VálaszTörlés
    2. A blogomon vár egy kis meglepetés, ha benézel hozzám, valamint Eszter játékának keretében szeretnék küldeni „Egy jó szót”, mivel nagyon szeretem a blogodat, és sokat olvasgatom, tanulok Tőled.
      http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

      VálaszTörlés
    3. Te tényleg egy Mézigörl vagy, ennyi mézes finomságot!

      VálaszTörlés
    4. Gyönyörű szépek, megkóstolnám!

      VálaszTörlés
    5. Juj de jó, micsoda csodás ötlet rajta a mandula

      VálaszTörlés
    6. Sajnos elhittem, hogy überszuperfinom, a héten meg is csinálom.

      VálaszTörlés
    7. Mónakia! Ha lehet egy javaslatom: tegyél a tésztájába 2 tojás sárgáját is! Megcsináltam tojással is, nekünk úgy még jobban ízlett!! :-)

      VálaszTörlés
    8. Mónikát akartam írni, bocsi!:-)

      VálaszTörlés
    9. Istenien néz ki! ....és persze jöhet bármikor :)

      VálaszTörlés
    10. Köszi! Hétvégére meg is sütöm. Gondolom, a két tojássárgával kevesebb tej kell a megfelelő állagú tésztához.

      VálaszTörlés
    11. Graffika! Igen,remélem ízlik majd nektek is! :-D

      VálaszTörlés