Ha unja már az ember lánya a banánkenyeret, kiváló alternatívája lehet például ez a banános-mézes bukta. A recept ötletét Jamietől kölcsönöztem, és szinte teljesen megváltoztattam. Nekünk így sokkal jobban bejött! El tudom képzelni egy tartalmasabb leves után desszertnek, de akár reggelire is egy pohár tejjel a gyerkőcöknek. Cukrot egyáltalán nem tartalmaz - a porcukor a tetejére nem szükséges, én is csak a foró kedvéért hintettem be egy kicsit. Ha még egészségesebbé akarjuk tenni, fele részben Graham-liszttel készítsük.
Überszuperfinom! Nekem elhihetitek! :-D
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 6 ek. méz
- 2 marék szeletelt mandula
- 3 dkg friss élesztő + 1 tk. méz
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2-2,5 dl langyos tej
- 3 banán
- só
a tetejére:
- kb. 10 dkg olvasztott vaj
- néhány ek. méz
- szeletelt mandula
- langyos, mézes tej a locsoláshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt a mézzel egy kevés langyos tejben elkevert liszttel felfuttatjuk.
2. A banánokat összeturmixoljuk.
3. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, ezután fészket alakítunk ki a közepében.
4. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a banánpépet, a resztelt citromhéjat, majd a dagasztás közben fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet, a mézet, a vajat, legvégül pedig a szeletelt mandulát. Ha a tészta megkívánja pici lisztet vagy tehet adhatunk hozzá. Kalácstésztához hasonló állagot kell kapnunk.
5. Lisztezett kelesztőtálban 1 órát pihentetjük.
6. Ha megkelt, lisztezett felületen átdolgozzuk, és tetszés szerinti méretű golyócskákat formálunk.
7. Olvasztott vajjal kikent tepsibe / sütőtálba helyezzük őket, ezután langyos helyen letakarva kb. 40 percig hagyjuk pihenni.
8. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
9. A duplájára kelt buktácskákat megkenjük olvasztott vajjal, meglocsoljuk mézzel és megszórjuk szeletelt mandulával.
10. Én két kisebb tepsiben sütöttem meg a tésztát, ezért tepsinként kb. 15-20 perc elegendő volt neki.
11. A sütőből kivéve meglocsoljuk langyos mézes tejjel, és már tálalhatjuk is.
Langymelegen a legfinomabb! :-DD
Megjegyzés: Nem tévedés, tojás nem kell bele! Tejérzékenyek tej helyett vízzel is elkészíthetik!
Forrás: Az ötlet Jamie Oliver Egyszerűen csak főzz c. könyvéből (Banános-mézes bukta)
4. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a banánpépet, a resztelt citromhéjat, majd a dagasztás közben fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet, a mézet, a vajat, legvégül pedig a szeletelt mandulát. Ha a tészta megkívánja pici lisztet vagy tehet adhatunk hozzá. Kalácstésztához hasonló állagot kell kapnunk.
5. Lisztezett kelesztőtálban 1 órát pihentetjük.
6. Ha megkelt, lisztezett felületen átdolgozzuk, és tetszés szerinti méretű golyócskákat formálunk.
7. Olvasztott vajjal kikent tepsibe / sütőtálba helyezzük őket, ezután langyos helyen letakarva kb. 40 percig hagyjuk pihenni.
8. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
9. A duplájára kelt buktácskákat megkenjük olvasztott vajjal, meglocsoljuk mézzel és megszórjuk szeletelt mandulával.
10. Én két kisebb tepsiben sütöttem meg a tésztát, ezért tepsinként kb. 15-20 perc elegendő volt neki.
11. A sütőből kivéve meglocsoljuk langyos mézes tejjel, és már tálalhatjuk is.
Langymelegen a legfinomabb! :-DD
Megjegyzés: Nem tévedés, tojás nem kell bele! Tejérzékenyek tej helyett vízzel is elkészíthetik!
Forrás: Az ötlet Jamie Oliver Egyszerűen csak főzz c. könyvéből (Banános-mézes bukta)
Kedves Mezigorl,mivel sok jo recepttel gazdagitottal olellek s van pontod tolem itt:
VálaszTörléshttp://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Te tényleg egy Mézigörl vagy, ennyi mézes finomságot!
VálaszTörlésGyönyörű szépek, megkóstolnám!
VálaszTörlésJuj de jó, micsoda csodás ötlet rajta a mandula
VálaszTörlésSajnos elhittem, hogy überszuperfinom, a héten meg is csinálom.
VálaszTörlésMónakia! Ha lehet egy javaslatom: tegyél a tésztájába 2 tojás sárgáját is! Megcsináltam tojással is, nekünk úgy még jobban ízlett!! :-)
VálaszTörlésMónikát akartam írni, bocsi!:-)
VálaszTörlésIstenien néz ki! ....és persze jöhet bármikor :)
VálaszTörlésKöszi! Hétvégére meg is sütöm. Gondolom, a két tojássárgával kevesebb tej kell a megfelelő állagú tésztához.
VálaszTörlésGraffika! Igen,remélem ízlik majd nektek is! :-D
VálaszTörlés