A 2011.-es konyhakiállításon Puffinéknál (Csak a puffin...) tettem szert ezekre a szuper mini tortaformákra. (Amúgy a linkre kattintva a Gasztroshop oldaláról is megrendelhetitek!) Alig vártam, hogy végre felavassam őket a képen látható aszalt szilvás-mandulás tortácskákkal. A formákról még annyit, hogy kivehető az aljuk, így egy kézmozdulattal kivehetők a sütemények, és nem kell vért izzadni, hogy végre kijöjjenek. Szóval szívből ajánlom őket mindenkinek beszerzésre! Puffinéknak2 pedig köszönöm, és nagyon örülök, hogy végre személyesen is megismerhettem őket! :-DDD
A sütihez csak annyit fűznék hozzá, hogy az omlós tészta a Csokoládés finomságok aranykönyvéből való, a tölteléket pedig az elképzelésem szerint rögtönöztem. Mással is megtölthető - hamarosan mutatok én is újabb verziókat -, lehet nyugodtan variálni! :-DD (és tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez az aszalt szilvás - mandulás tényleg nagyon finomra sikerült!!! Érdemes kipróbálni! :-DD)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 250 g finomliszt
- 60 g keserű kakaó
- 200 g vaj
- 100 g kristálycukor
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 2 tojás fehérje (lazán felverve, nem kell kemény habbá)
- annyi darált mandula, amennyit a fehérje felvesz
- ízlés szerint szilvalekvár (én anyum házi lekvárját használtam)
- ízlés szerint őrölt fahéj
- fél csomag aszalt szilva, negyedekbe vágva
- utána jutott eszembe, hogy a reszelt citromhéj kimaradt belőle, no majd legközelebb!!! :-DD (Nélküle is finom amúgy!)
- a tetejére szeletelt mandula
Elkészítése:
1. A lisztet és a kakaóport összeszitáltam, hozzákevertem a sót és gyors mozdulatokkal a hideg vajat, amíg morzsalékos tésztát nem kaptam.
2. Ekkor a tojássárgát is belegyúrtam (ha igényli a massza, akkor némi fagyos vizet adhatunk hozzá).
3. Amikor összeállt a tészta, bucit formáztam belőle, folpackba csomagoltam, és fél órára a hűtőbe tettem.
4. A mini tortaformáimat kivajaztam, kiliszteztem, és kibéleltem vele a formáimat. 7 tortácskára elegendő körülbelül a tészta.
5. A fehérjét kézi habverővel és egy csipet sóval elkezdtem felverni, míg fehér színt nem kapott, de nem vertem habbá.
6. Annyi darált mandulát kevertem bele, amennyit felvett a fehérje. Sűrű, de kenhető masszát kell kapnunk.
7. Hozzáadtam a fahéjat, az aszalt szilva darabokat, és a szilvalekvárt, majd egy kanál segítségével a formákba töltöttem. A tetejére szeletelt mandulát szórtam, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Hagyjuk a sütiket kihűlni, mielőtt kiszednénk őket a formából! :-DD
Megjegyzés: Tehetünk mellé tejszínhabot, vaníliafagyit, de magában eszegetve is szuper!
Jól hangzik,sőt szuperül.
VálaszTörlésmi is, mi is!! nagyon klassz a süti! és köszi szépen a kedves szavakat. roppant jól tudnak esni:)
VálaszTörlésNagyon guszta!! Szuper jó az új formád, most kicsit irigykedem.:)))
VálaszTörlésNagyon guszták lettek!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, és szépek lettek! Ejnye, egy újabb forma, amit most be kell szereznem :(
VálaszTörlésCsodálatosak
VálaszTörlésNekem is van ilyen formám, de még nem igazán hazsnáltam
Nagyon nagyon guszta :)
VálaszTörlésGizi! Nekem pedig a szuflé formáid tetszenek! Tessék gyorsan ilyen mini tortaformákat is beszerezni, én imádom őket! :-D
VálaszTörlésBianka! Itt az idő előszedni őket! Klassz dolgokat lehet bennük készíteni! :-D
Mónika!Köszi! Hehe, én is mindig újabb formák után áhítozom! :-D
Szemirámisz! :-D
Ami! Köszi! :-)