Egyéb érdekességek...rólam

2011. március 14., hétfő

Kölesfelfújt mézes joghurtmártással a VKF. 41. fordulójára



Bevallom nektek, a köles nálunk nagy kedvenc édesen és sósan is. Rendkívül egészséges, tápláló, sokféleképpen variálható, nem utolsó sorban pedig irtó finom. Fogyókúrázók és diétázók is nyugodtan ehetik, persze ezt is - mint mindent - csak módjával. :-DD Most éppen felfújtat készítettem belőle aszalt gyümölcsökkel, mandulával, mézzel, és azért hogy ezeket az ízeket némiképpen ellensúlyozzam egy kicsit savanykás mézes joghurtöntettel. (Az öntet igazából nem fontos hozzá, finom lekvárral is.) :-DD


A VKF. 41. fordulójára nekem ez lenne az egyik receptem! Gyertek minél többen játszani! Sok szeretettel várom a leveleket! (mezesfiomsagok@freemail.hu)


Hozzávalók:

a felfújthoz:

  • 250 g köles
  • 7,5-8 dl tej
  • 8 dkg méz
  • 1 ek. vanília-kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás, kettéválasztva
  • ízlés szerint aszalt szilva, áfonya (más aszalványok is lehetnek)
  • 5-6 dkg szeletelt mandula

a mézes joghurtöntethez:

  • 6 dl joghurt
  • ízlés szerint méz
  • ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
  • néhány csepp citromlé

Elkészítése:


1. A kölest megmossuk, majd a tejjel, a vanília-kivonattal, a reszelt citromhéjjal és a mézzel feltesszük főni. Folyamatosan kevergetve - le ne égjen - nem túl magas hőfokon puhára főzzük. Félretesszük, hűlni hagyjuk.

2. A joghurtot édesítjük mézzel, ízesítjük a fűszerekkel és néhány csepp citromlével. Összekeverjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.

3. A kölesbe kézi habverővel keverjük a tojások sárgáját, ízlés szerint a felaprított aszalványokat (az áfonyát nem kell) és a szeletelt mandulát.

4. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd laza mozdulatokkal a kölesbe keverjük.

5. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, ezután a masszát belesimítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 20 perc lehetett, de a sütési idő a sütőtől is függ. Aranybarna legyen a teteje.

6. Tányérokra szedjük, megöntözzük a mártással (én még kínáltam hozzá egy kis szilvalekvárt is), és még frissiben bekanalazzuk!


Jó étvágyat kívánok hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Hűű, de finomat hoztál Mézi!
    Minden hozzávalóját szeretem, kiváltképp az aszalt gyümiket!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat készítettél.
    Én is elkészültem:-))

    VálaszTörlés
  3. Nelli! Isteni, bizony ám!

    Gesztenye! Várom az e-mailt! :-D

    VálaszTörlés