Zsályás csirkemellfodor sajtos, zöldfűszeres cukkinipürével... |
... rajongok a friss zöldfűszerekkel készült ételekért. Többféle is van a kertben - menta, kapor, zsálya, oregánó, kakukkfű, rozmaring, citromfű, tárkony, curry, petrezselyem, bazsalikom stb. - ha tehetem mindig ezeket használom. A legegyszerűbb alapanyagokkal is csodát tesz az aromájuk. A gondozásuk rendkívül egyszerű, nevelgethetjük őket az ablakpárkányban, vagy kiültethetjük őket balkonládába, esetleg a kertbe, így folyamatosan kéznél lesznek. Egy a lényeg: bátran használjon mindenki friss zöldfűszereket!
Hozzávalók:
a zsályás csirkemellfodoroz:
- 4 egész csirkemell
- 1 csokor friss zsálya
- néhány evőkanál olívaolaj
- vaj a sütéshez
- só, frissen őrölt bors
- saslikpálca (kb. 12 db)
a sajtos cukkinipüréhez:
- kb. 80 dkg cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 friss zsályalevélke
- 1 közepes vöröshagyma
- 4-5 levél friss bazsalikom
- néhány szál friss petrezselyem
- só, frissen őrölt fekete bors
- 5 dkg reszelt sajt pl. parmezán (opcionális, aki eszik)
Elkészítése:
A cukkinipüréhez a hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. A zsályaleveleket és az apróra vágott fokhagymát is hozzáadva tovább pirítjuk. Mehet bele a felkockázott cukkini. Sózzuk, borsozzuk, nagyjából 10 perc alatt puhára pároljuk. Beletépkedjük a bazsalikomleveleket és a petrezselymet. Leturmixoljuk, a végén keverjük bele a reszelt sajtot.
A csirkemelleket - hosszában - vékonyra csíkozzuk, a saslikpálcára tűzzük. 1,5 cm-enként fél zsályalevelet szúrunk rá. Sózzuk, borsozzuk, olívaolaj- vaj keverékén minden oldalát pirosra sütjük. A cukkinipürével tálaljuk.
Ihelt: Nők Lapja Konyha 2012. március: Zsályás csirkemell zöldfűszeres cukkinipürével
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése