Sóskamártás posírozott tojással... |
... a szívemnek legkedvesebb főzelék. Természetesen az apai nagyanyám és anyukám készíti a legjobban, de sajnos ők nincsenek mindig kéznél, úgyhogy nekem is meg kellett próbálkoznom az elkészítésével. Anyukám csak tejjel engedi fel, gondoltam kipróbálom fele-fele arányban tejszínnel, ami egyáltalán nem rontotta el. Mi savanyúan szeretjük, azonban aki esetleg szeretné egy kevés mézet, 'urambocsá' cukrot is tehet bele a dinszteléskor. Tükörtojással, főtt tojással, posírozott tojással, pörkölttel stb. lehet tálalni...kinek, mi tetszik... :-)
Még egy valamit, mielőtt a receptre térnék. Nézegettem a blog kezdetéről származó bejegyzéseket, és a képek láttán erősen sírhatnékom támadt, úgyhogy elhatároztam újrafényképezem az összeset. Szóval ne lepődjetek meg, ha időnként egy kicsit nosztalgiázom, és egy-egy régi receptet is belinkelek ("nosztalgia" címszó alatt)!
Hozzávalók:
2-3 személyre
- 1 nagy tál zsenge sóska, megtisztítva
- 2-2,5 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- 3-4 ek. Graham liszt
- olívaolaj
a posírozott tojáshoz:
- 2 liter víz
- 4 ek. 10%-os ecet
- 4 tojás
(posírozott tojás = buggyantott tojás)
Elkészítése:
Nagyobb lábosban a lisztből és az olajból rántást készítek. Fokozatosan adagolom bele a megtisztított sóskaleveleket. Közben folyamatosan kevergetem, sózom, borsozom. Amint a sóska sötétzöld színűre fonnyadt, felöntöm tejjel, tejszínnel. Egy kisebb fazékban felforralom az ecetes vizet. Egy kézi habverővel örvényt keverek bele, ide engedem egy merőkanál segítségével egyenként a tojásokat. Mérsékelem a lángot, és tojásonként 3 percig posírozom őket. Akkor lesz tökéletes, ha a fehérje szépen bevonja a sárgáját, belül a sárgája folyós marad. Kiveszem a tojásokat, gyorsan jéghideg vízbe mártom őket, lecsepegtetem, sózom, borsozom, és már tálalom is az elkészült főzelékkel.
Nosztalgia:
Cukkinivel még nem készítettem, jó ötlet a változatos felhasználásról. Nagyon szépek ezek a sütik:)) Imádom!
VálaszTörlés