Egyéb érdekességek...rólam

2012. július 1., vasárnap

Gyümölcstorta...


Gyümölcstorta...


... a hagyományos, nagyanyáink receptjét idéző torta: most éppen őszibarackkal, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Elronthatatlan...


Hozzávalók:


a piskóta tortaalaphoz:


  • 6 db tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 3 ek. víz


a vaníliás pudinghoz:


  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek. étkezési-keményítő
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek. vanília-kivonat
  • ízlés szerint méz


a díszítéshez:

  • 4-5 nagyobb, érett őszibarack
  • menta / citromfű levélkék


Elkészítése:


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy gyümölcstortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki jó alaposan. Mérjünk ki minden hozzávalót és tegyük elérhető közelségbe. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. (Jó hideg tojásokat használjunk, akkor biztos, hogy szép, kemény habot kapunk. A másik titok: ne kerüljön egy cseppsárgája sem a tojásfehérjéhez.)

Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Persze közben folyamatosan keverjük. Kb. 6-7 perc elteltével 3 ek. vizet is keverjünk bele, majd alacsony fokozaton apránként a lisztet is adjuk a masszához. Keverjük simára az egészet. Akkor végeztünk jó munkát, ha apró buborékok jelennek meg a massza tetején. Egyenletesen oszlassuk el a masszát az előkészített formában, majd toljuk az előmelegített sütőbe.
Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összeesik a tészta. Kb. 15 perc alatt szép aranybarna lesz a piskóta teteje, de egy belebökött hústű segítségével gyorsan megállapítható, hogy tényleg átsült-e. Ha igen, már nem fog a tészta a tűre ragadni.
A pudingot főzzük meg, majd amikor langyosra hűlt, öntsük a kihűlt tortaalap mélyedésébe.  Díszítsük szeletelt barackkal, mentalevélkékkel, leheletnyi porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése