Egyéb érdekességek...rólam

2012. július 10., kedd

Dél-olasz cukkinileves...


Dél-olasz cukkinileves...


... Dolce Vitától. Ebben a melegben könnyedebb, zöldséges leveseket készítek, a nagy kedvenceim (a csülkös bableves, az olasz hagymaleves és társaik) inkább az őszi-téli hónapokban kerülnek terítékre. Ez a leves a dél-olasz Campania tartományból származik, ahol a levesek igen sűrűek, laktatóak. Igazán egyszerű, tartalmas fogás, és remek alternatívája a kertben kilószámra termő cukkini felhasználásának.     


Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini (összesen kb. 50 dkg)
  • 4 szelet fehérkenyér
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor bazsalikom
  • 5 dkg parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítése:


Vágjuk fel a cukkinit 1x1 cm-s kockákra. Egy fazékban melegítsük fel fél dl olívaolajat, enyhén pirítsuk meg rajta a cukkinikockákat, a végén adjunk hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Öntsük fel 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, fejük le és főzzük takarékon 15 percig. Közben aprítsuk fel a maradék fokhagymát, a bazsalikomot és a petrezselymet, reszeljük hozzá a sajtot. A két egész tojást verjük fel, sózzuk, keverjük hozzá a felaprított fűszernövényeket. A tojásos keverékhez fokozatosan adagoljunk forró levet a levesből, miközben folyamatosan kevergetjük, majd öntsük a leveshez, zárjuk le alatta a gázt. A kenyerek mindkét oldalát pirítsuk meg kevés olajon. Tálaláskor tegyünk minden tányérba egy-egy szelet pirítóst, szedjük rá a levest. Locsoljunk rá jó minőségű olívaolajat.

 Melegen és hidegen is fogyasztható!


1 megjegyzés:

  1. Jé, nekünk is van ilyen lábaskánk, Apa ebben szereti a tojásrántottát. :)
    Visszatérve a receptre, a parmezán kivételével egészen szimpatikus.

    VálaszTörlés