Dél-olasz cukkinileves... |
... Dolce Vitától. Ebben a melegben könnyedebb, zöldséges leveseket készítek, a nagy kedvenceim (a csülkös bableves, az olasz hagymaleves és társaik) inkább az őszi-téli hónapokban kerülnek terítékre. Ez a leves a dél-olasz Campania tartományból származik, ahol a levesek igen sűrűek, laktatóak. Igazán egyszerű, tartalmas fogás, és remek alternatívája a kertben kilószámra termő cukkini felhasználásának.
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini (összesen kb. 50 dkg)
- 4 szelet fehérkenyér
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 5 dkg parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, olívaolaj
Elkészítése:
Vágjuk fel a cukkinit 1x1 cm-s kockákra. Egy fazékban melegítsük fel fél dl olívaolajat, enyhén pirítsuk meg rajta a cukkinikockákat, a végén adjunk hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Öntsük fel 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, fejük le és főzzük takarékon 15 percig. Közben aprítsuk fel a maradék fokhagymát, a bazsalikomot és a petrezselymet, reszeljük hozzá a sajtot. A két egész tojást verjük fel, sózzuk, keverjük hozzá a felaprított fűszernövényeket. A tojásos keverékhez fokozatosan adagoljunk forró levet a levesből, miközben folyamatosan kevergetjük, majd öntsük a leveshez, zárjuk le alatta a gázt. A kenyerek mindkét oldalát pirítsuk meg kevés olajon. Tálaláskor tegyünk minden tányérba egy-egy szelet pirítóst, szedjük rá a levest. Locsoljunk rá jó minőségű olívaolajat.
Melegen és hidegen is fogyasztható!
Jé, nekünk is van ilyen lábaskánk, Apa ebben szereti a tojásrántottát. :)
VálaszTörlésVisszatérve a receptre, a parmezán kivételével egészen szimpatikus.