Egyéb érdekességek...rólam

2012. július 31., kedd

Mézes, joghurtos teljes kiőrlésű zsemlék...

Mézes, joghurtos teljes kiőrlésű zsemlék...


... annyira szeretem a frissen sült kenyérfélék illatát. Egy valamit még ennél is jobban kedvelek: a gondosan összeválogatott hozzávalókból elkészíteni a péksüteményt. Fantasztikus, érezni, látni, ahogy a kezem között "életre kelnek" az alapanyagok.

Ezúttal egy egyszerű teljes kiőrlésű zsemlét készítettem Gabriella zsemléin felbuzdulva. Ez egy alaprecept, de az ízeket variálva rengeteg változatot készíthetünk. Használjuk bátran a fűszereket, magvakat, a siker biztosan nem marad el!


Nem lesznek olyan magasak, mint a fehér lisztből készül zsömik, de nagyon puhák és szuperek szendvicsalapnak.



Hozzávalók:


12 db zsemléhez


  • 500 g Graham liszt
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl natúr, langyos joghurt
  • kb. 1-1,3 dl langyos víz
  • 0,5 dl langyos savó
  • 3 ek. méz
  • 1 ek. olívaolaj
  • 4 csapott tk. só


a kenéshez:


  • 1 tojás, felverve


Elkészítése:


Az élesztőt kevés langyos vízben 1 tk. mézzel és 1 ek. liszttel felfuttatom. A lisztet, a sót elkeverem, majd a többi hozzávaló beledolgozásával, sima, ruganyos tésztát dagasztok. A vizet mindig úgy adagolom hozzá, amennyit a tészta felvesz, sohasem a liszttel igazítok az arányokon. Kelesztőtálban egy órán át kelesztem. Átdolgozom, 12 részre osztom, zsemléket formázok. Sütőpapírral kibélelt tepsiben duplájára kelesztem őket. Lekenem őket felvert tojással, majd mennek 15-20 percre a 220°C-ra előmelegítette gőzös sütőbe. Konyharuhával letakarva hagyom őket kihűlni. 



Nosztalgia:


Kapros tökfőzelék pörkölttel

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése