Mézes, joghurtos teljes kiőrlésű zsemlék... |
... annyira szeretem a frissen sült kenyérfélék illatát. Egy valamit még ennél is jobban kedvelek: a gondosan összeválogatott hozzávalókból elkészíteni a péksüteményt. Fantasztikus, érezni, látni, ahogy a kezem között "életre kelnek" az alapanyagok.
Ezúttal egy egyszerű teljes kiőrlésű zsemlét készítettem Gabriella zsemléin felbuzdulva. Ez egy alaprecept, de az ízeket variálva rengeteg változatot készíthetünk. Használjuk bátran a fűszereket, magvakat, a siker biztosan nem marad el!
Nem lesznek olyan magasak, mint a fehér lisztből készül zsömik, de nagyon puhák és szuperek szendvicsalapnak.
Hozzávalók:
12 db zsemléhez
- 500 g Graham liszt
- 3,5 dkg friss élesztő
- 2 dl natúr, langyos joghurt
- kb. 1-1,3 dl langyos víz
- 0,5 dl langyos savó
- 3 ek. méz
- 1 ek. olívaolaj
- 4 csapott tk. só
a kenéshez:
- 1 tojás, felverve
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben 1 tk. mézzel és 1 ek. liszttel felfuttatom. A lisztet, a sót elkeverem, majd a többi hozzávaló beledolgozásával, sima, ruganyos tésztát dagasztok. A vizet mindig úgy adagolom hozzá, amennyit a tészta felvesz, sohasem a liszttel igazítok az arányokon. Kelesztőtálban egy órán át kelesztem. Átdolgozom, 12 részre osztom, zsemléket formázok. Sütőpapírral kibélelt tepsiben duplájára kelesztem őket. Lekenem őket felvert tojással, majd mennek 15-20 percre a 220°C-ra előmelegítette gőzös sütőbe. Konyharuhával letakarva hagyom őket kihűlni.
Nosztalgia:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése