Egyéb érdekességek...rólam

2010. augusztus 2., hétfő

Vöröslencsés kenyér

Vöröslencse, vöröslencse, vöröslencse...néhány dolog, amit tudni érdemes

  1. A lencse (Lens culinaris) őshazája valószínű a mai Afganisztán területe, termeszteni Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. Thébában, III. Ramszesz fáraó sírjában a falképeken a lencse termesztési és elkészítési jelenetei láthatók. A Nílus vidékéről jutott el a Földközi tenger egész vidékére.
  2. A dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga.
  3. Felhasználása előtt nem kell beáztatni.
  4. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik.
  5. Könnyen csíráztatható. 
  6. Elsősorban bioboltokban és keleti élelmiszereket árusító üzletekben szerezhető be.
  7. A lencse az egészséges emberek táplálkozásának fontos, betegségmegelőző élelmiszere. Energiatartalma nagy (342/1436 kJ kcal/100 g), fogyókúrás étrendbe csak ritkán, kis adagban, inkább ecetes salátaként illeszthető be. A többi zöldséggel összehasonlítva fehérjetartalma magas (26 g/100 g), ezen belül előnyös az aminosav összetétele. Szénhidráttartalma nagy (53 g/100 g), ennek ellenére cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe főleg salátának elkészítve, kisebb adagban betervezhető, glikémiás indexe - az élelmiszerben található szénhidrátok vércukorszint emelő hatására utaló százalékban kifejezett érték - alacsony, vagyis lassan emeli a vércukorszintet. Székrekedés, divertikulózis (a bélfal kiöblösödése) esetén és egyéb rostdús diétákban különösen jó hatású nagy élelmi rost tartalma miatt (19,3 g/100 g).
  8. Magyarországon a legelterjedtebb készítési módja a lencseleves és főzelék. Ezen kívül élvezetes étel salátának, párolva köretként elkészítve. Puhára főzve, töltött ételek dúsítására is alkalmas. 
  9. A lencsecsíra használata nálunk még kevésbé elterjedt, leginkább a reformkonyha kedvelt élelmiszere. A csíra kiválóan alkalmas saláták, párolt zöldségek, vagdaltak, rakott és töltött ételek dúsítására. A lencsefajtákat és csírát felhasználás előtt minden esetben váltott, bő vízben meg kell mosni.
  10. Több országban a lencséből lisztet is készítenek, ételek sűrítésére, dúsítására használják. Készítenek belőle ropogósra sütött lencselepényt is. Vékonyra sütött, crisp (ropogós) állagú formában indiai éttermekben előételként tálalják, különböző édes mártások mártogatásához.

Most pedig végreee, jöjjjön a recept!







Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt (BL 80)
  • 1 kk só
  • 8 dkg vöröslencse
  • 1 tk méz
  • 1 tk curry fűszerkeverék
  • 250 g friss élesztő
  • 1 ek fokhagymás olívaolaj
  • 1,7 dl víz



Elkészítése:

  1. A lencsét tálba tesszük, és kb 2,5 dl forró vízet öntünk rá, majd hagyjuk hogy megpuhuljon.
  2. Gyors kovászt készítünk: 1 dl langyos víz + méz + 1 ek liszt --> megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik kb. 10-15 perc
  3. A lisztet, a sót, a curryt összekeverjük, hozzáadjuk a maradék vízzel elkevert olajat, legvégül az élesztős keveréket. Jól összedagasztjuk, majd langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Ezután beledolgozzuk a lencsét, olajozott sütőformába tesszük, és megint hagyjuk duplájára kelni.
  5. Ha megkelt, bevagdossuk a tetejét. Egy nagy tepsibe vizet öntünk, és az előmelegített sütő aljába helyezzük, hogy sütés közben gőz keletkezzen.
  6. A kenyérkénket kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütési idő utolsó 10 percében kivesszük a tepsit. A kenyér akkor lesz jó, ha picit megpirul a teteje.




Megjegyzés: Fűszeres sajtkrémmel,  finom sonkával nagyon ízletes, vagy akár hagymaleves mellé is fogyaszthatjuk. Nálunk nagy sikert aratott, máskor is készítek biztosan!




Az eredeti receptet itt találhatjátok!

4 megjegyzés:

  1. különleges, az bíztos.
    netán január 1-én reggelihez? hisz jót tesz a babonának.

    VálaszTörlés
  2. Akár január 1-je is passzol...simán! Mi egy kis fűszeres krémsajttal megkenegetve ettük! Érdemes kipróbálni. Különleges, de nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  3. hát ma egész nap ez járt a fejemben. előbb-utóbb veszek vöröslencsét, s egy kenyérre valót le is nyúlok belőle.

    VálaszTörlés
  4. 4Gyerek! Feltétlenül írj, ha megsütötted, kíváncsi vagyok, hogy nektek mennyire ízlett!!! :)

    VálaszTörlés