Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 17., péntek

Puha mézes pogácsa





Újabb isteni, könnyen elkészíthető aprósütit hoztam Nektek!!! Szerintem úgy a  legfinomabb, ha erős teába, forralt borba vagy cappucinóba mártogatjuk. Ajándéknak is pompás: díszdobozba csomagolva mellé kávé, tea és egy különleges bögre!  :-)))


Érdemes kipróbálni! Én fel is vettem az állandó karácsonyi repertoáromba! :-DDD


"Ahány ház, annyi mézes recept, és persze mindenki a magáéra esküszik, noha alig különböznek egymástól. Ez az "alig"  nem más, mint a mézeskalácsfűszerek arányában lévő, ízlés szerinti eltérés. Az sem mindegy, hogy búza- vagy rozslisztet használunk-e, és milyen arányban."

(Lajos Mari-Hemző Károly)



Hozzávalók:

kb. 80 darabhoz


a tésztához:
  • 125 g méz
  • 125 g vaj / margarin (nálam vegyesen)
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • 250 g porcukor
  • 250 g finomliszt
  • 250 g rozsliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet só






a kenéshez és a díszítéshez:


  • 1 kk. tejszín (nálam tej)
  • 1 tojás
  • 50-60 g dió és mogyoró vegyesen (nálam csak mogyoró)





Elkészítése:


1. Felforrósírjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni. 

2. Simára keverjük a tojásokat a 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.

3. Összekeverjük a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.

4. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük-hűtjük. (Nálam 1 éjszakát pihent.)

5. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle.

6. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.

7. Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre.



8. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sütés közben jócskán megnőnek!), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk.

9. 200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.

10. Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban 3-4 hétig eltarthatók.



Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, Mézi, guríthatnál erre néhányat!!:))

    VálaszTörlés
  2. Erre a sütire emlékszem gyerekkoromból, a nagymamám sütötte, dióval a tetején, nagyon finom, téli reggeleken egy pohár tejjel, ezt reggeliztem. Elmentettem a receptet,köszi, én is felveszem az ünnepi sütéseimhez, már csak az emlékeim miatt is. Pont így nézett ki a mamámé is, mint a tied a képeken /csak dióval/:-))))

    VálaszTörlés
  3. A 10es pontot fentebbről most szívesen kihagynám és megennék ebből jó sokat azonnal! :)

    VálaszTörlés
  4. Na igen ezt szeretem én!
    Nekem ez az IGAZI karácsonyi mézes, amiben rozsliszt van és nincs írókázva, hanem csonthéjassal van díszítve!
    Nekem az írókázottak bármilyen mutatósak is, inkább a vásári mézeskalácshoz hasonlítanak (jöhetnek a kövek!) nekem az nem karácsonyi, de persze gyönyörű.
    Évekkel ezelőtt én is sütöttem egy rozsliszteset, teljesen más (sokkal jobb), mint a csak búzalisztes... de persze ízlésen nem lehet vitatkozni:-)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek,bonbont adok értük szívesen:-)

    VálaszTörlés
  6. Chroesi! Köszi!:-DD

    Ildy! Vigyázz! Gurítooooom! :-DDD

    Anikó! Nagyon szívesen! Örülök, hogy felém jártál, és felidéztem kicsit a régi szép emlékeket! Dióval a tetején is nagyon finom...akár egy pohár tej mellé. Várom a visszajelzésed - mindenképpen -, ha elkészíted! :-DDD

    Latsia! Akkor itt is írok! Elhiszem ám, hogy szeretnéd. Édesapám most kunyerált el néhány darabot, pedig ő még annyira nem is rajong a mézesekért. De nagy öröm, hogy jól sikerült, finom lett és neki is ízlik!
    Mézeskalácsban egyezik a véleményünk: én is ezeket a natúr változatokat szeretem díszítés nélkül. Igaz, jövő héten lesz mézeskalács is /ajándékba a díszített, natúran pedig ropogtatni/, de szerintem is ez az igazi mézes (szigorúan rozsliszttel)!!! :-DDD Ez az örök kedvenc, és össze sem hasonlítható a búzalisztes változattal. Apropó! Várom nagyon a beszámolód a mézesről!! :-DDD

    Szép estét és jó sütögetést, karácsonyi készülődést mindenkinek!!! :-DDD

    VálaszTörlés
  7. Ditta! Benne vagyok a cserében! Küldöm a mézest! :-DDD

    VálaszTörlés
  8. Milyen szép egyformák!Mindegy, hogy milyen mézet használok?

    VálaszTörlés
  9. Mézigörl... kisült az első adag dióval, aztán jön a mandulával, majd a mogyoróval díszített!:-)
    Már meg is kóstoltam.. és igen.. ez az az íz!:-)
    Örülök, hogy benéztem Hozzád tegnap, mindjárt posztolom is:-)

    Ja, és a hűtben figyel a Porhanyós kifli is... :-)

    VálaszTörlés
  10. Micsoda szépségek. Én tegnap sütöttem Kindlit cserélünk pár szemet :D

    VálaszTörlés
  11. Bianka! Tyűűű, bevallom, nem ismerem a Kindlit! :-D De, ha megmutatod, hogy milyen, akkor szívesen benne vagyok egy cserében!:-DDD

    Latsia! :-DDD Írtam hozzád választ! A porhanyós kiflire is várom a visszajelzésed! :-DDDD

    Nelli! Húú, köszönöm szépen! A méz milyensége szerintem nem mindegy. Én úgy tapasztaltam, ha akác mézet használok, akkor annak nem annyira érződik az íze. A virágmézeké viszont karakteresebb, és jobban kiérződik. Én akácot használtam, mert mi nem szeretjük, ha nagyon domináns a méz egy süteményben. Saját ízlésetek szerint formáld szerintem! Apropó! Egy ötlet: fahéjas ízesítésű akácméz szerintem jól harmonizálna benne! Ehhez 1-2 fahéjrudat teszel az akácmézbe, és hagyod jól lezárva, hogy a méz átvegye a fahéj zamatát! :-DDDD Remélem tudtam valamelyest segíteni?! Írj nyugodtan, ha bármilyen kérdésed van még! A pogikat érdemes kipróbálni, Latsia is tanúsíthatja!!!!:-DDD

    VálaszTörlés