Egyéb érdekességek...rólam

2013. december 24., kedd

Skót vajas keksz...


Skót vajas keksz 1.





"... enyhén citromos, porhanyós, vajas és szétomlik az ember szájában.

Lehet teához majszolni, kávéhoz falatozni, 

uzsonnára almához enni, és az sem utolsó élvezet, 

amikor az esti olvasgatáshoz magunkkal menekítünk belőle néhány darabot."



A receptre tavaly leltem a Stahl Magazin Téli édességek c. különszámában.

Azóta már sokszor elkészítettem, 

lefotózni azonban még egyszer sem sikerült, 

mert mindig akkora sikere van. 

...ha valaki arra lenne kíváncsi, hogy mi a titka:

a vaj, a kukorica keményítő és sok szeretet.

Idén a Jézuskám is ajándékozott belőle néhány dobozzal, 

remélem, ízlett a megajándékozottaimnak.





Skót vajas keksz 2.


Hozzávalók:


  • 35 dkg finomliszt, átszitálva
  • 15 dkg extra finom kukorica keményítő, átszitálva
  • 15 dkg házi vaníliás porcukor, átszitálva
  • 35 dkg puha vaj
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás sárgája
  • nagy csipet Himalája só



Elkészítése:



A porcukrot, a vajat, a citrom reszelt héját robotgéppel összedolgozom, hozzákeverem a tojás sárgáját. A liszttel, a keményítővel elkeverem a sót, a vaníliát és fakanállal a vajas alapba dolgozom. Amikor a tészta összeállt folpackba csomagolom, és 2 órára hűtőbe teszem. A sütőt 175°C-ra előmelegítem. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, kb. 6-7 mm vastagra nyújtom, tetszőleges formára szaggatom (a kekszkiszúrót a Kooktából hozta nekem a Télapó, ha esetleg valakinek megtetszene ez  minta). Akinek nincs ilyen formája, sütés előtt szurkálja meg a kekszeket, hogy ne púposodjanak fel. 39 darab kekszem lett. Sütőpapíros tepsin sütöm őket, míg a szélük halványbarna nem lesz (kb. 20 perc alatt). A kekszeket kihűtöm, végül jól záródó fémdobozba rakosgatom őket. Két hétig állnak el...elvileg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése