Egyéb érdekességek...rólam

2012. augusztus 4., szombat

Karalábéfőzelék fokhagymás sajtlepényekkel...



Karalábéfőzelék fokhagymás sajtlepényekkel...


 ... a helyes táplálkozás egyik alapköve a sok zöldség fogyasztása. A magyar konyha nem arról híres, hogy egészséges, még a főzelékbe is lisztet, cukrot teszünk, holott erre semmi szükség. Sűrítéséhez nem habarásra, vagy rántásra van szükség, hanem egy botmixerre. Ha a saját anyagukkal sűrítjük a főzelékeket, az étel könnyebb lesz, az emésztés folyamata pedig gyorsabb.


Hozzávalók:



a karalábéfőzelékhez:


  • 4 nagyobb karalábé, megtisztítva, felkockázva
  • egy nagy csokor kapor, felaprítva
  • egy nagy csokor petrezselyem, felaprítva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 0,5 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 2 dl tejszín (tejföl, joghurt)



a sajtlepényekhez:



  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg nem füstölt sajt
  • 4 ek. Graham liszt
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 közepes méretű tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • egy kevés olaj a sütéshez



Fokhagymás sajtlepények...



Elkészítése:



A hagymát, fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a karalábét. Folyamatos kevergetés mellett addig párolom, amíg a karalábé 3/4-éig meg nem puhul. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, puhára párolom. Belekeverem a tejszínt, és a főzelék felét leturmixolom. Frissen vágott petrezselyemmel, kaporral fűszerezem. Visszateszem a gázra, és pár percig hagyom sűrűsödni. Melegen tartom. A sajtlepényekhez a sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem, a zúzott fokhagymával, a liszttel együtt a felvert tojásba dolgozom. Egy csipet sóval, borssal ízesítem. Amíg a főzelék elkészül, hűtőbe teszem. Teflon serpenyőben kevés olajat hevítek. A masszából evőkanálnyi adagokat szaggatok. Néhány perc alatt a lepények mindkét oldalát pirosra sütöm, papírtörlőn lecsepegtetem, és azon melegében a főzelékkel együtt tálalom.



Ihlet: Blikk Nők Konyha, 2011. május



Nosztalgia:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése