Egyéb érdekességek...rólam

2012. augusztus 25., szombat

Feta sajtos, mentás cukkinifőzelék tonhalfasírttal...

Feta sajtos, mentás cukkinifőzelék tonhalfasírttal...



... úgy néz ki, a nagy szárazság betette a kaput a cukkini termésnek, ezért idén már főzelék belőle biztos nem lesz. (Cukkinit utálók lehet örülni! ;-)) ) Sütit még tervezek, de majd meglátjuk, hogy alakul. A receptről csak annyit, hogy ez is amolyan "fél órás" ebéd. Ebben a kibírhatatlan melegben többet nem is vagyok hajlandó a konyhában ácsorogni. Amíg elkészült a főzelék, megsütöttem a fasírtot, és már ettük is... 



Menta helyett lehet kaprot is használni!



Hozzávalók:



a főzelékhez:



  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes cukkini, felkockázva
  • nagy csokor menta
  • só, frissen őrölt bors
  • 150 g feta sajt
  • 3 dl sűrű natúr joghurt
  • 2 ek. tk. liszt (opcionális)
  • ízlés szerint citromlé



a fasírthoz:


  • 2 doboz sós lében eltett tonhal, lecsepegtetve
  • 1 nagy vöröshagyma, felaprítva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. mustár
  • 1 tk. majonéz
  • 2 kisebb tojás
  • ízlés szerint őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • tk. zsemlemorzsa


Elkészítése:


A hagymát, fokhagymát kevés olajon megfonnyasztom, rádobom a cukkinit. Pár percig pirítom. Felöntöm zöldségalaplével (vagy vízzel), sózom, borsozom, puhára főzöm. Mehet bele a liszttel és kevés főzelék lével elkevert joghurt. Egyet rottyan, besűrűsödik. Citromlével és aprított mentával ízesítem. Végül belemorzsolom a fetát. Ha valakinek úgy szimpatikusabb, a felét le lehet turmixolni, és a lisztes habarás helyett csak joghurtot belekeverni. Finom így is, úgy is. A tonhalat villával összetöröm, Összekeverem a hagymával, fokhagymával, tojással, mustárral, majonézzel. Ízesítem a fűszerekkel. Annyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsát keverek bele, hogy jól formázható legyen. Kézzel gombócokat készítek, kissé ellapítom, majd forró olajban - mindkét oldalát - pirosra sütöm. A főzelékkel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése