Egyéb érdekességek...rólam

2012. május 28., hétfő

Epres charlotte torta...


Epres charlotte torta...


Nem szeretem a túl édes tortákat, inkább azokat, amelyek habkönnyűek és kellemesen gyümölcsösek. Ez is egy ilyen darab, természetesen az aktuális kedvencemmel eperrel és balzsamecetes eperlekvárral.



Hozzávalók:
 
 18 cm-es tortához


a piskótához:


  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 12 dkg házi vaníliás kristálycukor
  • egy nagy csipet só
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás (L-es)
  • 1 dl olaj
  • 1 ek. vanília-kivonat
  • 2-3 ek. tej




a krémhez:


  • 50 dkg túró
  • ízlés szerint méz
  • ízlés szerint eper, felnegyedelve
  • 4 ek. zsírdús tejföl
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag zselatin fix
  • 1 ek. vanília-kivonat


a díszítéshez, összeállításhoz: 


  • 2-3 ek. balzsamecetes, vörösboros eperlekvár
  • 1-1,5 dl habtejszín
  • eperszemek, félbe vágva
  • friss mentalevélkék
  • gyöngyház színű cukorgyöngyök
  • tiramisu piskóta, félbe vágva
  • piros selyemszalag




Elkészítése: 


A cukorral - egyenként - habosra keverem a tojásokat. Folyamatosan hozzácsorgatom az olajat, és a masszát jól kihabosítom. Elkeverem benne a vanília-kivonatot, és beleszitálom a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. Ha szükséges, néhány evőkanálnyi tejet adok a tésztához. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Rácson hagyom kihűlni, félbe vágom. A krémhez a túrót villával áttöröm, kikeverem a mézzel, a vaníliával és a tejföllel. Hozzáadom a zselatint, beleforgatom a tejszínhabot. A krémet két részre osztom, az egyik felébe kerülnek az eperdarabkák. Az egyik piskóta lapot megkenem lekvárral, krémmel, a másik lapot is megkenem lekvárral, és a megkent felével a tortára helyezem. A maradék natúr krémmel bevonom a tortát. Az oldalára félbevágott piskótát helyezek, a tetejét félbe vágott eperrel, tejszínhab rózsákkal, mentalevélkékkel és cukorgyöngyökkel díszítem. Végül vékony szatén szalaggal átkötöm, néhány órára behűtöm.


2 megjegyzés: