Egyéb érdekességek...rólam

2012. május 27., vasárnap

Balzsamecetes, vörösboros eperlekvár...

Balzsamecetes, vörösboros eperlekvár...


... egész gyümölcsökkel. A méhecskéink idén is annyira jól dolgoztak, hogy nem győzzük szüretelni az illatos, mézédes epreket a kertben. Magában eszegetve, vagy balzsamecettel összekeverve, a reggeli palacsinta mellé tálalva szeretem a legjobban, de már lassan - ha van ilyen egyáltalán ;-) - epermérgezést kapok. Volt is 3,5 kg "felesleg", ezt főztem be télire, bár amilyen finom lett, tartok tőle, hogy az augusztust se éri meg... A balzsamecet-vörösbor párosítástól pedig nem kell félni, csodát tesz ízvilágában az eperrel. Reggelire, frissen sült croissant-ra kenve...mennyei :-D


Hozzávalók:


  • 3,5 kg eper
  • 3 kg cukor
  • 5 zacskó dzsemfix 3:1
  • 1,25 dl sűrű balzsamecet (pl. vaníliás)
  • 1,25 dl jó minőségű, testes vörösbor


Elkészítése:



Az epret megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, kicsumázzuk. A nagyobb szemeket félbe vágjuk. A lábost feltesszük a tűzhelyre, a gyümölcsöt folytonos kevergetés mellett felforraljuk, és négy percig bugyogva főzzük. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a vörösbort, az egészet addig főzzük, míg az eperszemek majdnem teljesen átpuhulnak. Fakanállal, vagy botmixerrel egy keveset pépesíthetünk rajta, beleöntjük a cukrot, majd megvárjuk, míg elolvad, és a lekvár egy kissé besűrűsödik. Ezután a dzsemfix hátoldalán található utasítások szerint járunk el. A lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, kihűlésig száraz dunsztba tesszük.


... az egyik legjobb dolog, ami az eperrel történhet! :-D


Tipp: Az üvegek fertőtlenítéséhez mossuk át azokat a mosogatógépben, forraljuk 5 percig egy lábos vízben vagy tegyük 150°C-ra előmelegített sütőbe 10 percre.


Megjegyzés: A dzsemfix mennyisége természetesen az eper lédússágához mérten csökkenthető.


2 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon jól néz ki, biztos finom:) Szerencsés vagy hogy saját epretek van!

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés