Egyéb érdekességek...rólam

2011. július 5., kedd

Gombás farfalle cukkinivel és spenóttal


Viszonylag ritkán eszünk tésztaféléket, inkább főzelékesek, no meg húsimádók vagyunk, de ha készítek is néha napján, akkor igyekszem a legegészségesebb összetevőket felhasználni hozzá. Még egy fontos szempontot figyelembe szoktam venni, az egész elkészítése nem vehet igénybe többet fél óránál . Persze ez csak a hétköznapokra igaz, mert akkor munka után annyi minden elintézni való akad, hogy a főzés dolgot fél órába vagyok kénytelen besűríteni. Más a helyzet - ugyebár - hétvégén, mert akkor beindul a "nagyüzem": készülnek a finomabbnál finomabb ételek, sütemények, fagylaltok (ahogy az egy "gasztromániákushoz" illik :-DDD ).

No de térjünk vissza a tésztára. Igazából semmi extra: farfalle cukkinivel, gombával és spenóttal fehérborban párolva, tejszínnel sűrítve, megbolondítva egy kis parmezánnal, mozzarellával. Annak ellenére, hogy végtelenül egyszerű, isteni! (Nekem elhihetitek!) :-DDD


Hozzávalók:

  • 1 fej új fokhagyma
  • 2 kisebb fej újhagyma (a zöld szára is)
  • 1 közepes méretű, zsenge cukkini
  • 1 marék friss spenót
  • 250 g csiperke gomba
  • 250 g tk. tönkölybúza farfalle tészta
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 10-15 dkg reszelt mozzarella
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 2 dl sűrű tejszín
  • 0,5 dl száraz fehérbor

Elkészítése:

A cukkinit szeletekre, majd négybe, a hagymát, fokhagymát finomra, a gombát szeletekre vágjuk, a spenótot nagyobb darabokra csipkedjük. Kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a spenótot, a cukkinit és a gombát. Aláöntjük a fehérbort, és addig pároljuk az egészet, amíg a fehérbor el nem párolog, a zöldségek pedig meg nem puhulnak. Közben ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Besűrítjük a tejszínnel, ráreszeljük a fele adag parmezánt és a mozzarellát. Egy kisebb tepsit (vagy sütőedényt) vékonyan kikenünk olívaolajjal, beleöntjük az elkészült ragut, és a sós vízben kifőzött farfallét. A tésztát megforgatjuk a tejszínes, zöldséges szószban, a tetejére reszeljük a maradék parmezánt és mozzarellát. Végezetül 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, de csak addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

1 megjegyzés:

  1. De jó ez a farfalle-s recepted is, mint a fejlécen lévő is. Azt kipróbáltam igaz csak egyszerű makarónival, de nagyon finom lett.

    VálaszTörlés