Egyéb érdekességek...rólam

2011. március 20., vasárnap

Mézes mini bukták vaníliaszószban a VKF. 41. fordulójára



Ugye nem felejtettétek el, hogy a VKF 41. fordulójára még ma lehet közzé tenni a pályaműveket??? No, jól van - egy kicsit engedékeny leszek - a notórius késők kapnak még 2 napot, így még holnap és holnap után is közzétehetitek receptjeiteket. :-DDD Várom őket sok szeretettel!!!


Ezeknek a mézes minibuktáknak lényegében ugyanaz a tésztájuk, mint a mézes briósoknak, csak a formájuk más. Vaníliaszószba tunkoltuk őket, de nagyon finomak lekvárral, csokival, nutellával is! :-))


Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • egy nagy csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 8 dkg méz + 1 tk az élesztőhöz
  • 1 ek. vanília-kivonat (vagy fél rúd vanília)
  • 1-1,5 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás a briósok megkenéséhez

A vaníliaszószt nem írom le (ha kell valakinek szóljon, és elküldöm), mert szerintem mindenkinek meg van a saját, jól bevált receptje. Annyit fűznék csak hozzá, hogy cukor helyett mindig mézzel édesítem.


Elkészítése:


1. 1 dl mézes tejbe morzsoltam az élesztőt, és hozzákevertem 2 ek. lisztet. Félretettem, hogy felfusson.

2. A lisztet összekevertem a sóval, beledolgoztam a felkockázott vajat, a tojások sárgáját, a mézet és a felfutott élesztőt. Sima, hólyagos tésztává dagasztottam. Nekem kb. 1,4 dl tejre volt szükségem, hogy lágy, könnyen formázható tésztát kapjak.

3. Kelesztőtálban 1 órát pihentettem.

4. Átgyúrtam és kis (kb. 2 cm átmérőjű) golyókat formáztam, majd kiolajozott porelán tepsibe helyeztem őket - nem túl szorosan - egymás mellé.

5. Amint az összessel végeztem, langyos helyen duplájára kelesztettem őket. Mindegyiket megkentem felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben (kb. 20-25 perc) aranybarnára sütöttem őket. Frissen, langyosan kínáltam a buktákat vaníliaszósszal megöntözve!:-DD


Forrás: Egy régebbi Blikk nők konyhája recept, némileg átalakítva (Minibukták vaníliaszószban)

11 megjegyzés:

  1. Nagyon,guszta,isteni finom lehet:-)

    VálaszTörlés
  2. De finom, hasonló az aranygaluskához,
    nagyon klassz!

    VálaszTörlés
  3. Mézigörl!
    Mesélsz majd a Hauer-ről? MIylen volt?
    A Bonbon mániában is van 2 pályamű:-)


    Nagyon finomat sütöttél:-))

    VálaszTörlés
  4. Na de lökött vagyok, Harrer akart lenni:-)))

    VálaszTörlés
  5. Elkeszitettem a lepenykeket, finom lett.

    VálaszTörlés
  6. Ditta! Köszönöm, és tényleg fincsi lett!

    Tücsök! Sajna hamar elfogyott, de a legközelebbi sütésből küldök nektek is! A leveledet megkaptam, hamarosan válaszolok, csak most egy kicsit megcsúsztam mindennel! :-DD

    Geszti! Kösziii! Igen, igen már oda is bekukkantottam, hamarosan mindenkinek személyesen is írok, csak a héten sok volt a meló, tegnap Bécsben voltunk, úh egy kicsit megcsúsztam mindennel! :-DD Képzeld, Bécsben annyira elment az idő - voltam gasztrokütyüboltban is, folyamatosan megmutatom majd a legújabb szerzeményeimet - hogy a Harrer kimaradt. Úgy döntöttünk, hogy vissza megyünk még a tavasszal Bécsbe / Sporonba, és akkor bekukkantunk oda is. Tücsök tud neked mesélni a Harrerről, ők többször is voltak már a lányokkal. Nekem még a várólistámon van...remélem tavasszal összejön! :-D

    VálaszTörlés
  7. Erika! Tényleg hasonló, nagyon finom! Érdemes elkészíteni! :-D

    VálaszTörlés
  8. Erika! Tényleg hasonlóak! Fincsi, érdemes elkészíteni! :-DD

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikus, nagyon szeretnék enni belőle

    VálaszTörlés
  10. Mézigörl!
    Ne is fájdítsd a szívemet az új kütyükkel:-))))
    Tücsöknél láttam a beszámolót, nagyon klassz lehetett.
    Ha előbb nem, akkor augusztusban megyünk mi is Sopronba.
    Azt is írd meg Bécsben hol vásároltál, mert ez is érdekel nagyon:-)
    Nálunk már lassan nagyobb lakás kellene a sok kütyünek:-))

    VálaszTörlés