...vagy valami olyasmi. Egyik nap mézes mini buktákat készítettem mézes vanília mártással (valamelyik nap érkezik), és mert annyira ízlett mindenkinek, ugyanabból a tésztából készítettem briósokat is. Persze tudom, hogy nem ez az igazi briós tészta, meg mindenkinek van saját bevált receptje, de nekünk akkor is nagyon bejött. A tésztája nagyon puha és lágy. Isteni reggelire vajjal, lekvárral megkenve, egy csésze házi kakaóval.Én még el tudom képzelni a délutáni kávé mellé is, ha esetleg valaki nem reggelizik. :-))
A formázás egyáltalán nem nagy ördöngösség (ugye milyen helyesek a kis Keljfeljancsik??? :-DDD), nyugodtan mindenki próbálkozzon meg vele!!! A kék formák szilikon muffin formák, mivel nincsen briós formám, de úgy gondolom, hogy egyelőre nem is lesz, mert tökéletesen beváltak a muffin formák. A tészta nem égett meg, és egy kézmozdulattal kiszedhetők belőle a péksütik. :-)))
És miért mézes briós??? Azért, hogy emlékeztesselek benneteket, hogy a VKF. 41. fordulójára ezen a héten lehet közzétenni a mézes finomságokat! További információkat a linkre kattintva találhattok. Na, de most elég a csacsogásból...már írom is a receptet! :-)))
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. 1 dl mézes tejbe morzsoltam az élesztőt, és hozzákevertem 2 ek. lisztet. Félretettem, hogy felfusson.
2. A lisztet összekevertem a sóval, beledolgoztam a felkockázott vajat, a tojások sárgáját, a mézet és a felfutott élesztőt. Sima, hólyagos tésztává dagasztottam. Nekem kb. 1,4 dl tejre volt szükségem, hogy lágy, könnyen formázható tésztát kapjak.
3. Kelesztőtálban 1 órát pihentettem.
4. Átgyúrtam és kis (kb. 2 cm átmérőjű) golyókat formáztam, szilikon muffin formákba helyeztem őket, majd mindegyik tetejére kis lyukat fúrtam, megkentem felvert tojással a helyét, és ebbe helyeztem egy csepp alakú tésztát.
5. Amint az összessel végeztem, langyos helyen duplájára kelesztettem őket. Mindegyiket megkentem felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben (kb. 20 perc) aranybarnára sütöttem őket. Frissen, langyosan kínáltam! Isteni finomak! :-DD
Forrás: Egy régebbi Blikk nők konyhája recept, némileg átalakítva (Minibukták vaníliaszószban)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- egy nagy csipet só
- 10 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 8 dkg méz + 1 tk az élesztőhöz
- 1 ek. vanília-kivonat (vagy fél rúd vanília)
- 1-1,5 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás a briósok megkenéséhez
Elkészítése:
1. 1 dl mézes tejbe morzsoltam az élesztőt, és hozzákevertem 2 ek. lisztet. Félretettem, hogy felfusson.
2. A lisztet összekevertem a sóval, beledolgoztam a felkockázott vajat, a tojások sárgáját, a mézet és a felfutott élesztőt. Sima, hólyagos tésztává dagasztottam. Nekem kb. 1,4 dl tejre volt szükségem, hogy lágy, könnyen formázható tésztát kapjak.
3. Kelesztőtálban 1 órát pihentettem.
4. Átgyúrtam és kis (kb. 2 cm átmérőjű) golyókat formáztam, szilikon muffin formákba helyeztem őket, majd mindegyik tetejére kis lyukat fúrtam, megkentem felvert tojással a helyét, és ebbe helyeztem egy csepp alakú tésztát.
5. Amint az összessel végeztem, langyos helyen duplájára kelesztettem őket. Mindegyiket megkentem felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben (kb. 20 perc) aranybarnára sütöttem őket. Frissen, langyosan kínáltam! Isteni finomak! :-DD
Forrás: Egy régebbi Blikk nők konyhája recept, némileg átalakítva (Minibukták vaníliaszószban)
Guszta :-)
VálaszTörlésHű de jól néz ki! És milyen szép nyári háttér! :)
VálaszTörlésSzerintem nagyon jó és ahogy leírtad a reggelit pont úgy szeretem :))
VálaszTörlésGyönyörűek! Különálló szilikon muffin formám sajnos nincs, de gondolom szilikon sütőben is lehet készíteni őket. Szépek!
VálaszTörlésNagyon csinosak!
VálaszTörlésKolléga! Kösziii! Köszöntelek nálam! :-D
VálaszTörlésColors! :-D
Mónika! Igen, sima muffin forma is tökéletes! Kend ki előtte vajjal (és lisztezd ki), vagy olajjal! :-D
Mónika! Köszi! Csinos kis Keljfeljancsik! :-DD