Mexikói chorizó pirított kelbimbóval... |
... az igazi mexikói chorizót nagyon szeretem,
sajnos kis hazánkban ritkán kapni, ezért nagyon örültem,
amikor a River Cottage...könyvben rábukkantam egy könnyen
elkészíthető "házi" variációjára.
... nálunk vacsorára készült, de reggelire is imádom például
tükörtojás mellé, vagy a rántottára morzsolva.
Hozzávalók:
a chorizóhoz:
- 750 g sertéslapocka, durvára darálva
- 1 ek. füstölt, édes fűszerpaprika
- 2 tk. füstölt csípős fűszerpaprika
- 2 finomra vágott fokhagymagerezd
- 2 tk. Himalája só
- 1 1/2 tk. édesköménymag, mozsárban szétzúzva
- 1/4 tk. Cayenne -bors
- 50 ml vörösbor
- frissen őrölt fekete bors
- 2 nagy (L) tojás (opcionális)*
- zsiradék a sütéshez pl. sertészsír
* az eredeti recept nem írja, nyugodtan elhagyható -
ha kihagyjuk a kolbászkák a hűtőben kb. 1-2 hétig eltarthatóak
a kelbimbóhoz:
- 1 kg kelbimbó
- Himalája só
- frissen őrölt fekete bors
- sertészsír
Elkészítése:
A zsír kivételével a chorizó hozzávalóit kézzel alaposan összedolgozom. Hűtőbe teszem a húskeveréket, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőben kevés zsírt hevítek. A húsból kis pogácsákat formálok, és mindkét oldalukat alaposan átsütöm. Közben ellenőrzöm a fűszerezést. Figyelek arra, hogy az idő múlásával, és ahogy hűl, az ízek felerősödnek.
A kelbimbót sós vízben félpuhára párolom, leszűröm. Serpenyőben zsírt melegítek, rádobom a kelbimbót és 15 perc alatt megpirítom. Sóval és egy kevés borssal ízesítem.
Ihlet: Hurgh Fearnley-Whittingstall - River Cottage minden napra
Kedvemre való, jó ötlet holnapra.
VálaszTörlésGuszta!
VálaszTörlés