Búzakorpás, Rozsos Graham Kenyér... |
A búzakorpa rendszeres fogyasztása sok szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó hatással van a székrekedés ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a rostok növelik a széklet mennyiségét, ennek következtében a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak, gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így csökkentve a behatás idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-, B3-, B6-vitamint és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal elfogyasztani, például joghurtba keverve.
* Forrás: Endrei Judit
Hozzávalók:
- kb. 1,5 dl víz vagy savó
- kb. 1,5 dl tej
- 1 tk. méz
- 1 ek. almaecet
- 1 dl olívaolaj
- 450 g Graham liszt
- 40 g tk. rozsliszt
- 10 g búzakorpa
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tk. tengeri só
Elkészítése:
A kenyérsütőgép üstjébe először a nedves, majd a száraz alapanyagokat teszem. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Ha a tészta állaga megkívánja néhány evőkanál vizet lehet még hozzá adni. A masszát átdolgozom, formázom, sütőpapírral kibélelt jénai tálba teszem. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. A tetejét meghintem liszttel, a tálat sütőzacskóba rakom, a száját bekötöm, és már mehet is a 200˘C-ra előmelegített, gőzös sütőbe. Nagyjából 20 perc kell neki. A formában hagyom a kenyeret kihűlni.
Remek az a kenyér, pont ilyesmit kerestem, bár nálunk most a kenyérfogyasztás közeledik a "nullához", de ez egészséges kenyér. Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésOlvastam Tücsökbogárnál, hogy ostyasütőt keresel, nekem meg éppen hoztak dió alakú ostyasütőt - bár van gazdája - de sokan kértek tőlem másikat. Nézz rá az oldalamra, ha ilyen kell, szívesen hozatok: Csokismálna