Egyéb érdekességek...rólam

2012. március 3., szombat

Diós kosárka...





...szilvalekvárral. A hagyományos sütemények közül ez az egyik kedvencem, igaz, mivel elég pepecselős - idő hiányában - évente csak néhány alkalommal állok neki. Nekem Egy csipet receptje vált be a legjobban...


Hozzávalók:


kb. 40 darabhoz


a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 26 dkg vaj
  • 13 dkg házi vaníliás porcukor
  • egy csipet só
  • egy csipet sütőpor (2g)
  • 4 tojás sárgája

a diós habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • egy csipet só
  • 20 dkg házi vaníliás porcukor
  • 20 dkg darált dió

továbbá:





Elkészítése:


A sütőt 160-170°C-ra előmelegítem. A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Ezután a tálat folpackkal lefedem, és hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen, a diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy pici sóval habbá verem. További folyamatos habverés mellett beleadagolom a cukrot és fényes, kemény habbá verem - addig, amíg a habból csúcsot tudok húzni. Ekkor egy szilikon lapáttal, laza mozdulatokkal, beleforgatom a diót. Amíg a gép dolgozik, a lekvárt átkeverem. A tésztát kiveszem a hűtőből és kb. diónyi adagot veszek ki belőle, ebből először golyót formálok, majd a két tenyerem között ellapítom és ezzel bélelem ki vékonyan a a kivajazott formát. Ha van túllógó felesleg, azt lecsípem és hozzáadom a következő golyócskához. Amikor egy tepsinyi formával elkészülök, egy-egy mokkáskanálnyi lekvárt teszek a forma aljára, majd a diós habbal befedem a kosárkát. Addig sütöm, amíg szép pirosas lesz a kilógó tészta széle. Ekkor kiveszem a sütőből, a formában hagyom addig hűlni, amíg már kézzel kényelmesen megfoghatóvá válik a forma, majd egy óvatos fejreállítós-megmozgatós :)) mozdulattal kioperálom a sütit belőle. Rácson hagyom teljesen kihűlni.


Forrás: Egy csipet: Kosárka

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet szilvalekvárral, még azzal nem is próbáltam. A tészta nem ragad bele a formába?

    VálaszTörlés
  2. Magam még sosem sütöttem diós kosárkákat, de imádom. Ellenállhatatlanok!És plusz szilvalekvárral... rosszat biztosan nem tesz neki:))

    VálaszTörlés