Amióta szert tettem a csodás bagett fém sütőformámra, rendszeresen sütök bagettet a család nagy örömére. Ma egy újabb, magos variációt hoztam, ami szintén óriási sikert aratott nálunk. Az alaprecept ugyanaz maradt, mint amiből a legutóbbi alkalommal is kiindultam, de kiegészítettem némi len-, szezám-, és napraforgómaggal. Anyukám körözöttjét kentük a tetejére (biztos észre vettétek, imádjuk a kencéket :-D), csodás vacsora kerekedett belőle!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL 80)
- 2 ek. burgonyapehely
- 1,5 tk. só
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,5 dl tej
- kb. 1,5 dl víz
- 1 tk. méz (az eredeti receptben cukor szerepel)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csipet aszkorbinsav (az eredeti receptben nem szerepel)
- 2, 5 ek. lenmagpehely + a tetejére
- 2,5 ek. szezámmag + a tetejére
- 2,5 ek. napraforgómag + a tetejére
a körözötthöz:
- 500 g túró
- 2-2,5 dl tejföl
- 1 nagy vöröshagyma lereszelve vagy nagyon apróra felaprítva
- ízlés szerint zúzott fokhagyma (4-5 nagyobb gerezdet tettem)
- só
- őrölt fekete bors
- pirospaprika ízlés szerint
Elkészítése:
1. A fenti hozzávalókból - a szokásos módon - a robotgép dagasztóspiráljával hólyagos tésztát dagasztottam, kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.
2. Ezután átgyúrtam a tésztát, és 3 egyenlő részre osztottam, megformáztam (a tetejüket bevagdostam) és a sütőformában pihentetve, letakarva hagytam őket ismét a duplájára kelni.
3. Sütés előtt alaposan lepermeteztem őket vízzel, a tetejüket megszórtam szezám-, és lenmaggal, majd 200 °C-ra előmelegített gőzös sütőben megsütöttem őket. (kb. 20-25 perc lehetett)
4. A körözötthöz a túrót villával áttöröm, a hagymát lereszelem, a fokhagymát összezúzom, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, majd hozzáadom a tejfölt és az egészet jól összekeverem. Néhány órán keresztül a hűtőben pihentetem, hogy az ízek jól összeérjenek. A frissen sült bagettre kenve tálalom. :-D
Forrás: az alaprecept Limarától származik
Nagyon klassz!
VálaszTörlésHol vetted a formát?
Ma végre eljutottam egy bioboltba, mondhatom jól be is vásároltam magokból, holnap én is valamit szeretnék sütni, mert jön haza a párom:-)
Gesztenye! Én a kooktában vettem Pesten, a Pozsonyi úton (neten meg lehet rendelni, folyamatosan nézni kell, mert nagyon viszik, ezért nincs mindig készleten). Máshol is láttam már a neten, igaz némileg drágábban adták, így maradtam a kooktánál. Amióta szert tettem rá, újabbat rendeltem, mert nagy a család, és a formába 3 bagett fér, nekünk kevésnek bizonyult. Remélem, tudtam segíteni?! Írj még nyugodtan, ha kérdésed van ezzel kapcsolatban! :-D Érdemes megvenni, szuperek a benne készült bagettek! :-DD Hamarosan újabb ízesítéssel jövök! :-DDD
VálaszTörlésŐszintén irigykedem a saját sütésű kence miatt!!:) Én is ma pont kencét készítettem vacsira, és pont ezt panaszolom a blogon, hogy mennyire imádnám, ha jutna időm magamnak megsütni a krémhez illő bagettet!!!:)
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésKöszi, pár napja én is nézem a netet, de mindenhol kifogyott:-))
Na majd jobban figyelek:-)
Gusztusos a bagett! Egyébként olvasva a bejegyzést én is pont a bagettsütő beszerzési forrását akartam kérdezni. Köszi a receptet!
VálaszTörléssaját sütésű bagett, nem kence!! de nyilván ráértetted!!!:)
VálaszTörlésDe jó képek! Én is mára tervezek körőzöttet készíteni! Az én receptem is így szól, de fokhagyma nélkül van. Nagyon finom.
VálaszTörlésFantasztikus! Száz éve nem ettünk már körözöttet és a bagetted, valami mesteri
VálaszTörlésGesztenye! Mónika! Eszter! Bianka! :-)
VálaszTörlésJucus! Persze, hogy értettem! Éjjeli kelesztéssel is tudsz készíteni bagettet, és amikor hazaértek kisütöd vacsira! :-)