![]() |
Epres charlotte torta... |
Nem szeretem a túl édes tortákat, inkább azokat, amelyek habkönnyűek és kellemesen gyümölcsösek. Ez is egy ilyen darab, természetesen az aktuális kedvencemmel eperrel és balzsamecetes eperlekvárral.
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
a piskótához:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 12 dkg házi vaníliás kristálycukor
- egy nagy csipet só
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 egész tojás (L-es)
- 1 dl olaj
- 1 ek. vanília-kivonat
- 2-3 ek. tej
a krémhez:
- 50 dkg túró
- ízlés szerint méz
- ízlés szerint eper, felnegyedelve
- 4 ek. zsírdús tejföl
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag zselatin fix
- 1 ek. vanília-kivonat
a díszítéshez, összeállításhoz:
- 2-3 ek. balzsamecetes, vörösboros eperlekvár
- 1-1,5 dl habtejszín
- eperszemek, félbe vágva
- friss mentalevélkék
- gyöngyház színű cukorgyöngyök
- tiramisu piskóta, félbe vágva
- piros selyemszalag
Elkészítése:
A cukorral - egyenként - habosra keverem a tojásokat. Folyamatosan hozzácsorgatom az olajat, és a masszát jól kihabosítom. Elkeverem benne a vanília-kivonatot, és beleszitálom a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. Ha szükséges, néhány evőkanálnyi tejet adok a tésztához. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Rácson hagyom kihűlni, félbe vágom. A krémhez a túrót villával áttöröm, kikeverem a mézzel, a vaníliával és a tejföllel. Hozzáadom a zselatint, beleforgatom a tejszínhabot. A krémet két részre osztom, az egyik felébe kerülnek az eperdarabkák. Az egyik piskóta lapot megkenem lekvárral, krémmel, a másik lapot is megkenem lekvárral, és a megkent felével a tortára helyezem. A maradék natúr krémmel bevonom a tortát. Az oldalára félbevágott piskótát helyezek, a tetejét félbe vágott eperrel, tejszínhab rózsákkal, mentalevélkékkel és cukorgyöngyökkel díszítem. Végül vékony szatén szalaggal átkötöm, néhány órára behűtöm.
Szépséges és finomságos! :)
VálaszTörlésÜgyes, nagyon szép lett!
VálaszTörlés