Egyéb érdekességek...rólam

2012. április 7., szombat

Spaghetti alla Bolognese...




... az én értelmezésemben.Valószínű, hogy a bolognai spagetti az egyik legismertebb tésztaétel a világon, nem csoda, hogy számtalan változata létezik. Az eredeti recept Bolognából származik, itt a mártást csirkemájjal kevert darált hússal készítik. Máshol a zellert hagyják el, vagy tejszínnel sűrítik. Természetesen, mint mindenki, én is saját ragumat kedvelem a legjobban. Egy pohár száraz fehérbor kíséretében mennyei ebéd volt!


Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál zeller
  • 100 g szeletelt bacon
  • olívaolaj
  • 500 g darált hús (sertés, de lehet vegyesen marha és sertés is)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 800 g hámozott paradicsom 
  • friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 babérlevél
  • frissen őrölt fekete bors


 a tálaláshoz:


  • frissen reszelt parmezán
  • friss bazsalikomlevelek
  • 1 csomag teljes kiőrlésű spagetti tészta




Elkészítése:

Az olívaolajon a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pirítom. Rádobom a felkockázott sárgarépát, zellert, a bacont és tovább pirítom. Hozzáadom a darált húst, néhány percig pirítom, majd felöntöm a fehérborral. Mehet bele a paradicsom is. A ragut ízlés szerint fűszerezem, kis lángon - néha megkeverve, lefedve - hagyom főni. Kb. 30 perc kell neki. Amíg a ragu elkészül, al dentére főzöm a tésztát. Minden tányérra egy kevés tésztát és ragut halmozok, megszórom frissen őrölt borssal, parmezánforgácsokkal és friss bazsalikomlevelekkel.


Ötlet: Az alapmártást nemcsak spagettihez, hanem pl. tagliatelléhez, makarónihoz is tálalhatjuk, vagy akár lasagnéba is tehetjük.


Ihlet: Tésztalexikon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése