... az én értelmezésemben.Valószínű, hogy a bolognai spagetti az egyik legismertebb tésztaétel a világon, nem csoda, hogy számtalan változata létezik. Az eredeti recept Bolognából származik, itt a mártást csirkemájjal kevert darált hússal készítik. Máshol a zellert hagyják el, vagy tejszínnel sűrítik. Természetesen, mint mindenki, én is saját ragumat kedvelem a legjobban. Egy pohár száraz fehérbor kíséretében mennyei ebéd volt!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 szál zeller
- 100 g szeletelt bacon
- olívaolaj
- 500 g darált hús (sertés, de lehet vegyesen marha és sertés is)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 800 g hámozott paradicsom
- friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 babérlevél
- frissen őrölt fekete bors
- só
a tálaláshoz:
- frissen reszelt parmezán
- friss bazsalikomlevelek
- 1 csomag teljes kiőrlésű spagetti tészta
Elkészítése:
Az olívaolajon a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pirítom. Rádobom a felkockázott sárgarépát, zellert, a bacont és tovább pirítom. Hozzáadom a darált húst, néhány percig pirítom, majd felöntöm a fehérborral. Mehet bele a paradicsom is. A ragut ízlés szerint fűszerezem, kis lángon - néha megkeverve, lefedve - hagyom főni. Kb. 30 perc kell neki. Amíg a ragu elkészül, al dentére főzöm a tésztát. Minden tányérra egy kevés tésztát és ragut halmozok, megszórom frissen őrölt borssal, parmezánforgácsokkal és friss bazsalikomlevelekkel.
Ötlet: Az alapmártást nemcsak spagettihez, hanem pl. tagliatelléhez, makarónihoz is tálalhatjuk, vagy akár lasagnéba is tehetjük.
Ihlet: Tésztalexikon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése