...amit az arabok fele fal. :-D Ritkán követek receptet szóról szóra, de ez a falafel úgy tökéletes, ahogy van, kár lett volna bármit is változtatni rajta. Pitában, salátával, tahini öntettel, vagy gyrosszal...nyamiii! :-D
Hozzávalók:
- 35 dkg száraz csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek finomra reszelt hagyma
- 1 tk finomra őrölt koriander
- 1 ek finomra őrölt római kömény
- 5 ek finomra aprított petrezselyem és koriander vegyesen
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt feketebors
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 ek frissen facsart citromlé
- bő olaj a sütéshez
Elkészítése:
A csicseriborsót átmosom, nagy tálba teszem és annyi vizet öntök rá,
amennyi 8-10 cm magasan befedi. 24 órára félre teszem, áztatom. Másnap leszűröm, alaposan lecsepegtetem, a levéből 1 dl-t félreteszek. A
koriandert és a római köményt száraz serpenyőbe teszem és közepes
lángon addig pirítom, amíg illatozni kezd. Kőmozsárba teszem és finomra
őrlöm. Az olaj kivételével az összes hozzávalót turmixgépbe teszem és
darabosra turmixolom - fontos, hogy ne legyen krémes! Ha túl sűrű,
kevés áztatólével higítom. Formázható állagú, darabos masszát kell
kapnom a végére. Megkóstolom, az ízeket beállítom. Egy nagy lábosban kb. 1 l olajat felhevítek 180 fokra. Fontos, hogy nagyon forró legyen az olaj, így sülnek ropogósra a golyók. A
csicseriborsó masszából kis diónyi golyókat formázok és a forró olajban
ropogósra, pirosra sütöm őket (5-7 perc). Egyszerre 10-12 db-ot sütök
ki, hogy az olaj ne hűljön le.
Forrás: Lilafüge: Falafel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése