Egyéb érdekességek...rólam

2012. április 24., kedd

Falafel...



...amit az arabok fele fal. :-D Ritkán követek receptet szóról szóra, de ez a falafel úgy tökéletes, ahogy van, kár lett volna bármit is változtatni rajta. Pitában, salátával, tahini öntettel, vagy gyrosszal...nyamiii! :-D


Hozzávalók:

  • 35 dkg száraz csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek finomra reszelt hagyma
  • 1 tk finomra őrölt koriander
  • 1 ek finomra őrölt római kömény
  • 5 ek finomra aprított petrezselyem és koriander vegyesen
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt feketebors
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítése:


A csicseriborsót átmosom, nagy tálba teszem és annyi vizet öntök rá, amennyi 8-10 cm magasan befedi. 24 órára félre teszem, áztatom. Másnap leszűröm, alaposan lecsepegtetem, a levéből 1 dl-t félreteszek. A koriandert és a római köményt száraz serpenyőbe teszem és közepes lángon addig pirítom, amíg illatozni kezd. Kőmozsárba teszem és finomra őrlöm. Az olaj kivételével az összes hozzávalót turmixgépbe teszem és darabosra turmixolom - fontos, hogy ne legyen krémes! Ha túl sűrű, kevés áztatólével higítom. Formázható állagú, darabos masszát kell kapnom a végére. Megkóstolom, az ízeket beállítom. Egy nagy lábosban kb. 1 l olajat felhevítek 180 fokra. Fontos, hogy nagyon forró legyen az olaj, így sülnek ropogósra a golyók. A csicseriborsó masszából kis diónyi golyókat formázok és a forró olajban ropogósra, pirosra sütöm őket (5-7 perc). Egyszerre 10-12 db-ot sütök ki, hogy az olaj ne hűljön le.

Forrás: Lilafüge: Falafel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése