Egyéb érdekességek...rólam

2012. április 21., szombat

Banántorta áfonyával és dióval...



"...az iskolából hazatérő éhes gyerekek biztos szívesen bekapnak egy-két szeletet ebből az egészséges süteményből, amely az otthon kéznél lévő nyersanyagokból könnyen és gyorsan elkészíthető. Persze tízóraiara is magukkal vihetik a csemeték. Akkor a legfinomabb, ha nagyon érett banánból készítjük."


Hozzávalók:

  • 2 nagy érett banán, amely a héjával együtt kb. 40 dkg-ot nyom
  • 125 g Graham liszt
  • 125 g tk. tönkölybúza liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • egy nagy csipet só
  • 5 dkg méz vagy barna nádcukor
  • 6 ek. napraforgóolaj
  • 6 ek natúr joghurt
  • 2 egész tojás
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 8 dkg dió, durvára vágva
  • 4 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítése:


A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral. A banánokat meghámozom, a gyümölcshúst villával pépesítem. A száraz alapanyagokat összekeverem. A tojásokat habosra keverem a mézzel, hozzácsorgatom az olajat és a vaníliát, legvégül elkeverem benne a joghurtot. Beledolgozom a lisztes keveréket, a diót és az áfonyát. A masszát a formába kanalazom, és kb. 50 percig sütöm. Akkor jó, ha a közepébe szúrt hústűre a tészta már nem ragad rá. Ha agyon pirulna a teteje, a sütési idő felénél letakarom alufóliával. 15 percig hűlni hagyom, ezután szeletelem. Jól záródó dobozban akár 4 napig is friss marad. 


Egy bögre tejjel, friss gyümölccsel kiegészítve ideális tízórai vagy uzsonna.


Ihlet: A Reader's Digest konyhája - Sütemények és kenyérfélék


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése