"...az iskolából hazatérő éhes gyerekek biztos szívesen bekapnak egy-két szeletet ebből az egészséges süteményből, amely az otthon kéznél lévő nyersanyagokból könnyen és gyorsan elkészíthető. Persze tízóraiara is magukkal vihetik a csemeték. Akkor a legfinomabb, ha nagyon érett banánból készítjük."
Hozzávalók:
- 2 nagy érett banán, amely a héjával együtt kb. 40 dkg-ot nyom
- 125 g Graham liszt
- 125 g tk. tönkölybúza liszt
- 1 tk. sütőpor
- egy nagy csipet só
- 5 dkg méz vagy barna nádcukor
- 6 ek. napraforgóolaj
- 6 ek natúr joghurt
- 2 egész tojás
- 1 tk. vanília-kivonat
- 8 dkg dió, durvára vágva
- 4 dkg aszalt vörös áfonya
Elkészítése:
A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral. A banánokat meghámozom, a gyümölcshúst villával pépesítem. A száraz alapanyagokat összekeverem. A tojásokat habosra keverem a mézzel, hozzácsorgatom az olajat és a vaníliát, legvégül elkeverem benne a joghurtot. Beledolgozom a lisztes keveréket, a diót és az áfonyát. A masszát a formába kanalazom, és kb. 50 percig sütöm. Akkor jó, ha a közepébe szúrt hústűre a tészta már nem ragad rá. Ha agyon pirulna a teteje, a sütési idő felénél letakarom alufóliával. 15 percig hűlni hagyom, ezután szeletelem. Jól záródó dobozban akár 4 napig is friss marad.
Egy bögre tejjel, friss gyümölccsel kiegészítve ideális tízórai vagy uzsonna.
Ihlet: A Reader's Digest konyhája - Sütemények és kenyérfélék
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése