Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 14., csütörtök

Tökmaglisztes lepénykenyér...






... kefirrel, tökmaggal, tökmagolajjal.

... langyosan, vajjal megkenve valami fantasztikus!
 



 Mit kell tudni...

... a tökmaglisztről?


Érdemes sütés-főzéshez a tökmaglisztet választania, ha alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretne, de allergiás a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatja. A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd vegyszerek nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra, ez lesz a tökmagliszt. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, és rengeteg ételhez, recepthez felhasználható részben vagy egészben. Allergiások esetében sem okoz emésztési panaszokat. A vegetáriánusoknak is vegánoknak is ajánlatos fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma. Fogyókúrázóknak, diétázóknak, egészségesen étkezőknek is kiváló alternatíva lisztre alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt.
 
A tökmagliszt sokrétűen felhasználható. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, pestot, lepényt is. Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk. A pisztácia is kiváltható vele mandulaaroma hozzáadásával. Akár sűríthetünk is vele, mert sok folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk, 5,43% rostot tartalmaz. A rostfogyasztással nemcsak a bélrendszeri problémákat enyhíthetjük és szüntethetjük meg, hanem mint ahogy tanulmányokkal is igazolták, a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük. Ez részben annak köszönhető, hogy a rost nagy mennyiségű vízzel fogyasztva a jóllakottság érzetét is kelti, ezzel a fogyókúrázók számára is nagyszerű alternatíva búzaliszt helyett. Másrészt a rost kevés nettó emészthető szénhidrátot tartalmaz, ezzel a vércukorszintet is szabályozza, mert a rost a nem alakul glükózzá, és ezzel nem jelent nagy megterhelést az inzulintermelés szempontjából sem, tehát cukorbetegek számára is ajánlott.

A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében.

Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A vashiány tünetei sokfélék lehetnek, okozhat például fejfájást, szédülést vagy fülzúgást, fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, szétszórtabbak, elkalandozóbbak lehetünk. Kialvatlanság, étvágytalanság is kialakulhat, ugyanakkor egyeseknél rendkívüli étvágyat gerjeszt. A vashiány miatt előfordulhat nyelv- és szájszárazság, nyelvégés, fájdalmas nyelészavar, fokozódhat a hajhullás, törékenyebbek lehetnek a körmök. A terhes nőknél súlyos vashiány esetén nagyobb a koraszülés kockázata, vagy kis súlyú gyerekeket szülhetnek. Már viszonylag kismértékű vashiány miatt is felléphetnek tanulási nehézségek.

A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Nagyobb magnézium-bevitelre van szükség erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevételnél, gyors növekedési fázisokban, terhesség idején és bizonyos betegségek fennállása alatt, a hiányának olyan tünetei vannak, mint például ingerlékenység, izomfájdalmak és –húzódás. A magnéziumhiányt okozhatja például a krónikus stressz, a mozgáshiány, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, és bizonyos élvezeti cikkek (például a cigaretta, az alkohol és a drogok) is.


Forrás: Nature Cookta


Hozzávalók:




6 lepényhez






  • 350 g tk. tönkölybúza liszt 
  • 50 g tökmagliszt (Nature Cookta)
  • 300 g sűrű őrségi kefir
  • 12 g olívaolaj
  • 2 ek. őrségi tökmagolaj
  • 1 tk. méz
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 csapott ek. só
  • 4 ek.durvára vágott héj nélküli  tökmag + a szóráshoz


 
Elkészítése:
 



A kefirt, az olajat, a mézet, a lisztekett, a sót, az élesztőt, a a durvára vágott tökmagot - ebben a sorrendben - a kenyérsütőgépem üstjébe pakoltam. Dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam. Közepesen lágy, jól formázható tésztát dagasztattam. Ha szükséges egy kevés liszttel, kefirrel lehet korrigálni az állagán. Miután a tészta a duplájára kelt, 6 részre osztottam. 6 mm vastag köröket formáztam. Sütőpapíros tepsire téve mindegyiket lekentem vízzel, megszórtam tökmaggal. Langyos helyen, letakarva megint duplájára keltek, aztán mentek 20 percre a 220°C-ra előmelegített sütőbe.
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése