Egyéb érdekességek...rólam

2012. június 2., szombat

Diós, rozmaringos barna búzakenyér...

Diós, rozmaringos barna búzakenyér...


... ha kenyérről van szó a kovászos, teljes kiőrlésű rozskenyérre szavazok, mivel annak az elkészítése elég időigényes, jó ha van a tarsolyunkban ehhez hasonló, egyszerűbben elkészíthető recept is. A magam részéről - egyéb okoknál fogva - csak a sűrű, teljes kiőrlésű kenyérféléket eszem. Boltit soha, csak a saját sütésűt, mert akkor biztosan teljes kiőrlésű, és olyan lesz, ami az én elképzelésimnek mindenben megfelel. Nagy kedvencem ez sűrű belsejű, laktató diós, rozmaringos ízesítésű, de ha éppen a kezem ügyébe kerül, akkor aszalt paradicsomot is szívesen dobálok bele. 

... kell még hozzá valami jó fajta sajt (pl. sütőben sült camembert), savanykásabb lekvár (pl. áfonya), egy üveg jó minőségű száraz fehérbor, és már meg is van a fenséges vacsoránk.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Hozzávalók:

  • 450 g Graham liszt
  • 1 kk. só
  • 2 kk. szárított élesztő
  • 1 kk. méz
  • kb. 3-3,5 dl langyos víz
  • 1 ek. olívaolaj (ha aszalt paradicsomot is raktok benne, akkor annak az olajából)
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 3 kisebb ágacska rozmaring levelei


Elkészítése:


A hozzávalókat - a dió és a rozmaring nélkül - fakanállal nagyjából 2 percig keverjük, vagy addig, amíg el nem válik a tészta a tál falától. Lágy a tészta, nem kell megijedni. Letakarjuk, langyos helyen 2 órát pihenni hagyjuk. Ezután belekeverjük a diót és a rozmaring leveleit, szilikon kenyérformába (kb. 9 dl-es) öntjük, 1-1,5 órát pihentetjük, vagy amíg újra a duplájára nem kel. A tetejét vízzel megspricceljük. Gőzös, 200°C-ra előmelegített sütőbe tolva úgy fél órát sütjük. Akkor lesz jó, ha a kenyér kopogtatásra kongó hangot hallat.

Ihlet: A Reader's Digest konyhája - Sütemények és kenyérfélék

1 megjegyzés: