Egyéb érdekességek...rólam

2011. szeptember 11., vasárnap

"Mézeskalács" waffel fahéjas szőlőlekvárral



Tegnapig a szederlekvárt volt a kedvencem, azóta a fahéjas szőlőlekvárt enném - ha lehetne - mindenhez. :-D  Öt kg-ból készítettem, 13 kisebb üvegcsém lett, de már gyűjtöm az erőt holnapra. Annyira ízlett mindenkinek, hogy már felvettem a rendelést az újabb adagra. Jól bevásároltunk dzsemfixből és fahéjból, már csak a szőlőt kell leszedni, és kezdődhet az ipari mennyiségű lekvár befőzés.

Vasárnap reggel futás után - mert én amolyan türelmetlen jányka vagyok - kicsentem egy üveg lekvárt a dunsztból, hogy megkóstoljam. Este már bekevertem a mézeskalács fűszerrel és kakaóval ízesített waffel tésztát, úgyhogy már csak sütni kellett. A tetejére joghurt és természetesen fahéjas szőlőlekvárt tettem. Bárcsak minden reggel így indulhatna a nap. :-D


Hozzávalók:

  • 5 kg otelló szőlő
  • 1 kg gyümölcshúshoz kb. 30-40 dkg cukor (függ a szőlő cukorfoktól is)
  • 3-4 fahéjrúd
  • 5 csomag dzsemfix 3:1

Elkészítése:


A szőlőt lekacsoztam, megmostam, egy nagy fazékban feltettem főni a fahéjrudakkal. Amikor megpuhult a húsa krumplinyomón átpasszíroztam (óvatosan, mert ezer felé fröcsög, és mindent megfog), a levét leszűrtem. Lemértem. Egy tiszta fazékba öntve a cukorral felforraltam, majd a dzsemfixszel néhány percig - folyamatosan kevergetve - zubogva főztem. Steril üvegekbe töltöttem, kihűlésig száraz dunsztba tettem. 


a waffelhez:


  • 5 dl Graham-liszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
  • 5 dl langyos tej
  • fél tk. só
  • fél tk. szárított élesztő
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2,5 ek. kakó (100%-os, holland)
  • 8 ek. semleges ízű olaj
  • 2 tojás

Elkészítése:


Este a tojás kivételével mindent hozzávalót összekevertem, majd betettem a hűtőbe. Másnap reggel belekevertem a tojásokat, és kisütöttem a gofrikat. Meglocsoltam őket mézzel, hozzá pedig felkockázott őszibarackot kínáltam.

Megjegyzés: A fűszerek és a kakaó miatt én a liszt mennyiségét nem csökkentettem, de aki szeretné, nyugodtan tegyen kevesebb lisztet. Szerintem az állagán nem változtat.

 Forrás: Limara péksége: Szőlőlekvár


4 megjegyzés:

  1. Régóta tervezem a szőlőlekvár készítést.Tavaly Andi barátnőm hozott egy üveggel ajándékba.Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kíváncsi lennék az ízére, nagyon kívánatos

    VálaszTörlés
  3. ez a szölölekvár nagyon izgatja a fantáziámat! :) Klassz!

    VálaszTörlés
  4. De kár, hogy csak most találtam rád, rengeteg szőlő terem "vadon" a tanyánk körül és nem tudtam annyit enni, amennyi meglátszott volna a termésen. Jövőre biztosan megpróbálom ezt a receptet.

    VálaszTörlés