Egyéb érdekességek...rólam

2011. április 21., csütörtök

Húsvéti mézeskalács




Ahogy közelednek a Húsvéti ünnepek, egyre több minden készül nálunk is. Elsőnek ezeket a rögtön puha mézeskalácsokat sütöttem meg a karácsonyi receptet követve. Az elmúlt hétvégén - Gréta, Móni, Netti és én - "Loreal-napot" (Mert ugye megérdemeljük!!!;-)) tartottunk, csak mi lányok, és  akkor is sütöttünk egy jó nagy adag mézeskalácsot. Sajnos azokat nem tudtam megörökíteni (annyira gyorsan elfogytak), így be kell érnetek a második sütésből származó kalácskákkal. A díszítést ne nézzétek, este 10-kor készült, szóval azt még gyakorolnom kell. Persze ez az élvezeti értékéből semmit sem vont le. A receptet Mohától kölcsönöztem, nekem nagyon bevált.


A receptet bemásolom ide is, de ezen a linken is megtalálhatjátok

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 40 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
  • 1 kg finomliszt

Én most a legegyszerűbb megoldást választottam: D. Oetker színes dekortollakat használtam. Azért leírom a Moha által ajánlott írókát is.

az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 tk ecet

Elkészítése:

1. A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

2. A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra. Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie! Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)

3. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.

5. Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat!

6. A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.

7.Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket. Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.

8. Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűn folyós nem lesz.

9. Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.

10. Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.

11. Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

5 megjegyzés: